wikimedia
Društvo

U Domu zdravlja Pančevo nema vakcinacije protiv HPV

Pančevo, Sub, 30/11/2019 - 00:02
Ivana Vlajovic


Po stopi obolevanja i umiranja od raka grlića materice Srbija je peta u Evropi. Iza raka dojke debelog creva i pluća, ova bolest nalazi se na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji u Južnobanatskom okrugu. Posmatrajući poslednjih pet godina, u Pančevu se godišnje prosečno registruje 18 novoobolelih i 8 umrlih od ovog karcinoma.

Iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo poručuju da je važno znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi (redovni preventivni pregledi) mogu da spreče i do 80 odsto slučajeva raka grlića materice otkrivajući malignu promenu u preinvazivnoj fazi. Takođe, s obzirom na to da rak grlića materice izazivaju humani papiloma virusi (HPV), vakcinacija protiv HPV je veoma važna u prevenciji ove bolesti, ističu iz pančevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Epidemiolog Predrag Kon, gostujući na Televiziji N1, objasnio je da je HPV vakcina primarna zaštita i da za razliku od sekundarne, gde se vrše skrininzi, pregledi, rano otkrivanje i hirurško lečenje, vakcina predstavlja stvaranje imuniteta, odnosno stvaranje barijere u prenosivosti, tako da je, kako kaže, ta vakcinacija suštinski najbitnija.

Da je vakcinacija važna govori i činjenica da je Srbija u Program imunizacije vakcinu protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima od aprila ove godine stavila na listu preporučenih. Međutim i nakon više od šest meseci u Domu zdravlja Pančevo ova vakcina nije dostupna.

Na zahtev za dostavljanje informacija o HPV vakcinama, koji je redakcija 013info uputila Domu zdravlja Pančevo na našu adresu stigao je odgovor direktora ove Ustanove doktora Stojana Višekrune u kome samo kratko stoji da „Dom zdravlja Pančevo iz Pančeva ne pruža usluge vakcinisanja HPV vakcinom“.

Ova vakcina se preporučuje kod dece starije od devet godina pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod devojčica šestih razreda osnovnih škola, sa potrebnim brojem doza (dve ili tri) u zavisnosti od vrste vakcine i uzrasta u kojem se daje.

Roditelji koji se odluče za vakcinaciju svoje dece ovu vakcinu moraće da kupe. U pojedinim pančevačkim apotekama moguće je nabaviti vakcinu protiv humanog papiloma virusa po ceni nešto višoj od 14.000 dinara po dozi. Da li će u Domu zdravlja Pančevo doktori želeti da daju vakcinu koja nije trebovana u toj ustanovi, odnosno ako je roditelji nabave u nekoj od apoteka i donesu, nije precizirano u odgovoru doktora Višekrune. Takođe, iz navedenog odgovora nije jasno ni da li i kada građani Pančeva mogu očekivati da Dom zdravlja počene sa pružanjem usluge vakcinisanja HPV vakcinom.

Iako je vakcinacija protiv HPV značajna za prevanciju raka grlića materice, iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo naglašavaju da ona nikako ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih ginekoloških pregleda jednom godišnje, jer postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV, te je redovan pregled najbolja zaštita; a doktor Stojan Višekruna poručio je da se „svi preventivni pregledi kod izabranog ginekologa redovno zakazuju preko kol centra“.
MarketingNajnovije vesti