obeležavanje dana broja π Foto: Privatna arhiva
Društvo

U kovinskoj osnovnoj školi obeležen Svetski dan broja π

Izvor: 
013info Pon, 14/03/2022 - 09:35Učenici “Zmajeve” Osnovne škole u Kovinu tradicionalno su i ove godine obeležili svetski Dan broja π, nizom aktivnosti u kojima su učestovali učenici starijih uzrasta.

Dejan Kreculj, nastavnik Informatike i računarstva i Tehnike i tehnologije u ovoj školi, kaže da je zadovoljstvo učenika bilo veliko i da su korišćene pomalo čudnue sprega različitih predmeta i brojnih IKT alata i platform.

“Merenjem obima i prečnika računarskog kompakt diska odredili su vrednost ovog broja, odigrali onlajn slagalicu, takmičili su se u sastavljanju rečenica čiji je broj slova u rečima odgovarao nizu brojeva koji čine taj neobični broj. Zanimnjivo je bilo nadmetanje ko će posle tri minuta gledanja vrednosi broja prikazanog sa 64 decimala, uspeti da tačno zapiše više cifara, a i pravljenje stikera sa logom ove manifestacije. Nije promaklo ni da se podseti da je to datum rođendana genijalnog naučnika Alberta Ajnštajna“, kaže nastavnik.

On objašnjava da prvo značajno izračunavanje broja π počinje Arhimedovim geometrijskim pristupom, koji je iscrtao pravilne mnogouglove izvan i unutar kruga i, primenjujući Pitagorinu teoremu, došao do aproksimacije koristeći 96 poligona.

Od tada je, dodaje, π poznat i kao Arhimedova konstanta.

Običaj obeležavanja ovog dana proširio se iz škola zapadnog dela sveta gde se datum piše u obliku mm.dd, korišćenjem najjednostavnije aproksimacije broja 3,14. 

 
MarketingNajnovije vesti