• U oko 150 škola u Vojvodini drugo polugodište počinje štrajkom zbog diskriminacije u Senti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U oko 150 škola u Vojvodini drugo polugodište počeće štrajkom upozorenja zbog diskriminacije prosvetnih radnika u Senti.

    Reč je o ustanovama na teritoriji pokrajine u kojima Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) ima članstvo, uglavnom u Zrenjaninu, Somboru, Subotici i Pančevu.

    Povod za štrajk je to što prosvetnim radnicima u Senti koji su članovi ovog sindikata i koji su tužili opštinu, još uvek nije isplaćen dug za putne troškove.

    Iz NSPRV podsećaju da je nakon ukazivanja na nezakonito ponašanje tamošnjih vlasti, lokalna vlast donela odluku da pomenute troškove isplaćuje svima osim članovima sindikata, koji su posle neuspelih pregovora rešili da traže pravdu na sudu. 

    „Iako je dosadašnjim isplatama jasno priznala odgovornost za trenutno stanje, od naših kolege zahtevaju da sami plate sudske troškove, pa će tada i oni ispuniti svoju obavezu. Kažu da su im skupi sudski troškovi i da im neće ostati novca za druge potrebe, ali ne kažu koliko novca su budžetu ‘uštedeli’ jer godinama nisu plaćali ono što po zakonu moraju, ali i gde je taj novac godinama završavao. Lokalne vlasti u Senti znaju da će ih oduglovačenje samo dodatno koštati, odnosno da će pokušaj ‘disciplinovanja’ naših članova koštati budžet dodatne milione dinara. U demokratskim zemljama vlasti koje nepotrebno rasipaju javni novac ne bi dugo trajale. Sigurni smo da će im građani Sente sve ovo zapamtiti“, piše u saopštenju sindikata.

    Najavljuju da će, ukoliko štrajk upozorenja ne bude dao rezultate, doći do dalje radikalizacije štrajka i protesta. 

    Podsetimo, kako je 021.rs ranije pisao 110 članova NSPRV koji su u novembru 2020. godine tužili Opštinu Senta zbog neisplaćivanja naknada za dolazak i odlazak na rad jedini su u Senti kojima se ne isplaćuju putni troškovi. Predstavnici sindikata ocenili su da nadležni na ovaj način kažnjavaju one koji su tražili svoja prava i zbog kojih je zapravo i pokrenuta čitava priča, pa su i drugi zaposleni dobili naknade.

    U oko 150 škola u Vojvodini drugo polugodište počeće štrajkom upozorenja zbog diskriminacije prosvetnih radnika u Senti.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo