• U pančevačkoj bolnici otvorena Jedinica za moždani udar

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U ovoj jedinici na Odeljenju neurologije, biće smešteni pacijenti kojima se plasira lek za razbijanje tromba.

    Odlučujući faktor za preživljavanje pacijenata koji dožive moždani udar jeste brzina pružanja pomoći. U Opštoj bolnici u Pančevu, ovoj brzini doprineće novoformirana Jedinica za moždani udar, gde se smeštaju pacijenti kojima je neophodno brzo plasiranje leka za razbijanje tromba. Prva jedinica za moždani udar u pančevačkoj bolnici smeštena je na Odeljenju neurologije za bolesnike sa urgentnim stanjem. Za njihovo zbrinjavanje na raspolaganju je sada šest postelja i najsavremeniji dijagnostički i terapijski protokoli, napominju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja prima pacijente iz čitavog Južnobanatskog regiona.

    „Lek za trombolizu, za razbijanje tromba koji je krenuo, već je u našoj apoteci. Osim opremljene jedinice, ostalo je da se naši tehničari sa neurologije edukuju u bolnici „Sveti Sava”, da nauče kako se taj lek daje, jer je reč o jednom specifičnom procesu. Otvaranje jedinice je izuzetno važno, jer se zahvaljujući ovom leku, tromb razbija, a pacijenti dobijaju šansu da kvalitetnije žive, da nema posledica koje bi taj tromb napravio. Pacijentima obolelim od teških bolesti važno je da mogu da se leče, a zahvaljujući Jedinci za moždani udar pomoć će im odmah biti ukazana”, napominje pi-ar Opšte bolnice dr Slađana Kovačević, dodajući da će oni kojima bude neophodno drugačije lečenje i dalje biti upućivani u bolnicu „Sveti Sava” u Beogradu, koja je specijalizovana za ove bolesti.

    Takođe, i oboleli od multipla skleroze za neophodnu terapiju morali su da odlaze u druge zdravstvene centre, a sada im je terapija dostupna i u bolnici u Pančevu.

    „Još jedna novina za pacijente sa multipla sklerozom jeste uvođenje biološke terapije u našoj ustanovi. Reč je o teško pokretnim pacijentima, a ovo je veliki iskorak da sada potrebnu terapiju mogu dobiti u svojoj bolnici, a ne u tercijarnim ustanovama u Beogradu i Novom Sadu”, ističe dr Slađana Kovačević.

     

    U ovoj jedinici na Odeljenju neurologije, biće smešteni pacijenti kojima se plasira lek za razbijanje tromba.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]