• U pančevačkoj bolnici raste broj rođene dece

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Posle više od deceniju i po u pančevačkoj Opštoj bolnici poslednje dve godine kontinuirano raste broj rođene dece, a najbrojnije su bebe iz Pančeva, Kovina, Kovačice Alibunara i Opova.
     
    Tokom prošle godine, u porodilištu Opšte bolnice u Pančevu rođene su 1.492 bebe, što je 22 prinova više nego 2020. i pedeset više nego godinu dana ranije. Tome, po oceni nadležnih, pridonosi niz pronatalitetnih mera, koje propisuje gradska Odluka o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i Odluka o ostvarivanju prava na sufinansiranje troškova za vantelesnu oplodnju.

    Porodicama sa decom, odnosno majkama sa prebivalištem na teritoriji grada, lokalna samouprava finansijski pomaže jednokratnim novčanim iznosom od 200.000 dinara za prvorođeno dete. Ukoliko majka, prilikom prvog porođaja, rodi dvoje ili više dece, jednokratna pomoć se dobija za svako dete, a u slučaju da majka nije živa, da je napustila det, ili je iz objektivnih razloga sprečena da neposredno brine o njemu, ovo pravo umesto majke može da ostvari i otac. I nezaposleni otac ili majka imaju pravo na novčanu pomoć i to u trajanju od 6 meseci po 7.000 dinara.

    Majke trojki i četvorki, Grad potpomaže  jednokratnom sumom od 100 hiljada dinara po detetu, kao i sa 20.000 dinara  po detetu svake školske godine za nabavku udžbenika i školskog pribora, počev od pet i po godina, odnosno od pohađanja obaveznog pripremnog predškolskog programa do završne godine redovnog srednjeg obrazovanja. Takođe, svake kalendarske godine, do punoletstva dece, majci odnosno samohranom ocu pripada iznos u visini dvostrukog iznosa prosečne mesečne neto zarade u Gradu Pančevu, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku, u mesecu koji prethodi mesecu u kom se obavlja isplata

    Tu su i 5.000 dinara jednokratne pomoći za nabavku paketa za novorođenče, bez obzira na redosled rođenja, pravo na prigodan poklon (100.000 dinara) za prvorođeno dete u Gradu u kalendarskoj godini, a ako je rođeno dvoje ili više dece, svako dete ostvaruje pravo na ovaj novčani iznos.

    Takođe, Grad Pančevo iz budžeta sufinansira i troškove vantelesne oplodnje za parove sa svoje teritorije. Posebnom Odlukom je propisano da ovo pravo ostvaruju parovi koji su bez uspeha prošli tri pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno oni koji su imali bezuspešan prvi ili drugi pokušaj na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i to u slučaju da je žena starija od 42 godine, ali da nema više od 44 godine života.

    „Pravo na sufinansiranje troškova u visini od 200.000 dinara za vantelesnu oplodnju, po ovoj Odluci, ostvaruju parovi za usluge što se pružaju u zdravstvenim ustanovama sa dozvolom zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kao i u zdravstvenim ustanovama sa sedištem van granica teritorije Srbije, a koje imaju dozvolu nadležne zdravstvene inspekcije države gde se nalazi njihovo poslovno sedište” napominje Milenko Čučković, član Gradskog veća za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja.

    Posle više od deceniju i po u pančevačkoj Opštoj bolnici poslednje dve godine kontinuirano raste broj rođene dece, a najbrojnije su bebe iz Pančeva, Kovina, Kovačice Alibunara i Opova.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]