Ilustracija: BruceBlaus
Povodom navoda portala Bebac

U Pančevu epidural besplatan i dostupan svim trudnicama

Pančevo, Pon, 18/01/2016 - 15:44
Ivana Predić

Roditeljski portal Bebac prošle nedelje izdao je saopštenje u kojem oštro kritikuje ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog davanja obećanja da će od 1. januara 2016. godine epiduralna anestezija biti besplatna i dostupna svim trudnicama, u svim porodilištima u Srbiji.

Bebac navodi da obećanje nije ispunjeno, i da je dato u trenutku kada u Srbiji ne postoji dovoljan broj anesteziologa, kada svakog dana po jedan lekar napušta ovu zemlju i u trenutku kada u mnogim porodilištima još ne postoji usluga epiduralne anestezije (Niš i Leskovac) ili je dostupna samo u određenom vremenskom periodu (primer Novog Sada, gde se epidural daje samo od 7 do 22 časa).

„Tragično je što se jedan ministar uopšte usuđuje da svesno daje lažna obećanja, i to upućena najosetljivijoj kategoriji stanovništva – trudnicama. Porodilišta ne mogu biti kriva što nisu izvršili naredbu svog ministra, jer im nije dao precizne instrukcije niti im prethodno obezbedio neophodnu logističku i stručnu podršku”, stoji u saopštenju.

Bebac je pozvao ministra da odgovorno pristupi poslu i najpre obezbedi stručan kadar i logističku podlogu za sprovođenje odluke o besplatnom epiduralu. Zlatibor Lončar je pre dva dana reagujući na saopštenje portala rekao da je Ministarstvo proverilo stanje na terenu i da nijedna ustanova ne naplaćuje uslugu epidurala.

Kako bismo saznali kakvo je stanje u Opštoj bolnici Pančevo, razgovarali smo sa dr Duškom Stanom, ginekologom na Ginekološko-akušerskom odeljenju u toj ustanovi. On je za naš portal rekao da se epiduralna anestezija ne naplaćuje već nekoliko godina unazad i da je dostupna svim trudnicama tokom celog dana i noći. I pored nedovoljnog broja anesteziologa u Opštoj bolnici uslugu epidurala, prema Stanovim rečima, može dobiti svaka trudnica, ukoliko njeno zdravstveno stanje to dozvoljava.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti