Foto: pixabay
Društvo

U Pančevu jako zagađen vazduh

Izvor: 
Tanjug/013info Pet, 25/10/2019 - 18:41U poslednja 24 sata "jako zagađen vazduh" udisali su stanovnici Pančeva, Subotice, Novog Sada i Beočina, objavlla je Agencija za zaštitu životne sredine.

Koliko je vazduh zagađen najbolje govori podatak o koncentraciji suspendovanih čestica PM-10.  Vrednost PM 10 u Novom Sadu bila je 145 mikrograma po metru kubnom, u Pančevu 141, dok je u Beočinu bila je 103 mikrograma po kubnom metru. Na 24-časovnom nivou dozvoljeno je 50 mikrograma po kubnom metru.

Redakcija 013info je jutros od Gradske uprave Pančeva putem mejla zatražila komentar o učestalim zagađenjima vazduha, ali u toku dana odgovor nismo dobili.

Grejna sezona još nije počela, a poznato je da su najveći zagađivači vazduha individualna ložišta, industrija, saobraćaj, te se mnogi pitaju šta je dovelo do takvog zagađenja.

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja u Beogradu kaže da grejna sezona zvanično nije počela, ali da su zbog niskih temperatura noću aktivirana individualna ložišta, koja predstavljaju najveći problem.

"Toplane koriste gas i kada krene grejna sezona ne treba očekivati pogoršanje kvaliteta vazduha. Zagađenju najviše doprinose kućna, individualna ložišta, gde se spaljuju razna čvrsta goriva, kao što su ugalj i drva", rekao je Šoštarić za Tanjug.

On je naglasio da lošem kvalitetu vazduha doprinose i meteorološke prilike, jer nema vetra, visok je vazdušni pritisak, što pogoduje "zadržavanju zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere".

Kvalitet vazduha u Beogradu, kako kaže, najgori je uveče i rano ujutro, jer se čim padne mrak aktiviraju individualna ložišta.

O stanju kvaliteta vazduha u realnom vremenu građani mogu da se informišu na sajtu Beoeko.com, a tu postoje i direktne zdravstvene preporuke kako da se ponaša opšta populacija, kako da se ponašaju osetljive grupe.

U Beogradu se kvalitet vazduha meri na 30 mernih mesta, od čega su na 10 mernih mesta raspoređene automatske merne stanice koje mere zagađenja u realnom vremenu.

Svi ti podaci se u realnom vremenu slivaju na server Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, gde se na svaki sat obrađuju i izdaje se ocena kvaliteta vazduha u odnosu na merenje iz prethodnog sata. Ocena se daje kroz indeks kvaliteta vazduha, koji može biti odličan, dobar, zadovoljavajući, zagađen i jako zagađen

"Nema mesta panici. Nije vazduh nešto posebno zagađen, ali svako treba da ima svest o tome da postoji zagađenje vazduha. To zagađenje može da se prati u realnom vremenu te tako građani mogu da prilagode svoje aktivnosti aktuelnoj situaciji. Ako vidite da je vazduh zagađen, onda odložite trčanje ili šetnju", naglasio je Šoštarić.

U poslednja 24 sata koncentracija PM-10 u Subotici je bilo 172,5 mikrograma po kubnom metru, a njegova maksimalna dozvoljena vrednost je 50 mikrograma po kubnom metru.

Podaci Agencije pokazuju da je "zagađen vazduh" bio u Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Boru, Leskovcu i Beogradu.

 
MarketingNajnovije vesti