Međunarodni dan nestale dece

U Srbiji godišnje nestane oko 700 dece

Izvor: 
Tanjug Uto, 24/05/2016 - 22:30


U Srbiji godišnje nestane oko 700 dece, ali se, na svu sreću, najveći broj njih bezbedno vrati kući, dok mali procenat njih završi tragično, rečeno je Tanjugu u nevladinoj organizaciji Astra, posvećenoj iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima, posebno ženama i decom.

U Astri, koja vodi evropski telefonski broj za nestalu decu 116 000, kažu da najveći broj prijavljenih nestanaka jesu slučajevi dece koja su pobegla od kuće, zatim slede roditeljske otmice i otmice od strane trećih lica – kriminalne otmice.

Tokom 2015. godine povećan je i broj dece koja se razdvajaju od roditelja tokom izbegličke krize. Na evropski broj za nestalu decu primili smo oko 1.000 poziva i imali oko 67 prijava nestanaka dece, koje smo kasnije prosledili zvaničnim organima da krenu u potragu”, rekla je predstavnica Astre, Katarina Ivanović.

Ona kaže da je ova organizacija, povodom Međunarodnog dana nestale dece koji se obeležava 25. maja, radila i društveni eksperiment u cilju prevencije od različitih vrsta nestanaka.

Ideja je bila, nastavlja ona, da se roditelji i građani informišu oko toga kolika je njihova uloga u sprečavanju nestanka mališana, koliko je važno da stalno razgovaraju sa decom, da ih informišu da postoje rizici u društvu i kako da ih izbegnu. 

Opširnije na linku.
MarketingNajnovije vesti