013info
Društvo

U subotu akcija sadnje zelenila u Pančevu. Banjai: Zagađenja vazduha u zimskom periodu nešto na šta smo navikli

Pančevo, Čet, 12/12/2019 - 14:08
Ivana VlajovicU Parku prijateljstva na Keju Radoja Dakića u subotu, 14. decembra, od 12 časova biće organizovana akcija sadnje zelenila. Tom prilikom biće posađeno više od 100 sadnica borova, tuja i javora, najavila je članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Katarina Banjai, pozvavši sugrađane da im se tom prilikom pridruže.

„Ove godine, 5. juna, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, posadili smo simboličnih 45 sadnica javora. To je bio povod da Park prijateljstva bude prva lokacija za jesenju sadnju“, podsetila je Banjai, dodajući da je sadnja drveća izuzetno bitna kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou.

„Ako pričamo o lokalnom nivou moramo da pomenemo proizvodnju kiseonika, prečišćavanje vazduha, sprečavanje erozija i poplava, a ukoliko pričamo na globalnom nivou to je problem klimatskih promena i moramo svi da se uključimo kako bi se postigao cilj“, istakla je većnica.

Komentarišući prošlonedeljno jako zagađenja vazduha u Pančevu, Banjai je rekla da su u ovom zimskom periodu zagađenja vazduha nešto na šta smo navikli.

„Čim se smanji temperatura građani počinju da lože i zbog korišćenja čvrstog goriva dolazi do zagađenja, odnosno do prekoračenja suspendovanih materija“, istakla je ona i dodala: „To nije problem samo kod nas u gradu Pančevu. To je problem koji je prisutan u svim većim gradovima u Srbiji“.

Banjai je naglasila da je ovaj problem nešto što mora sistemski da se rešava i da je za to potrebno vreme.

 
MarketingNajnovije vesti