Voda Foto: pixabay
Društvo

U Vladimirovcu muke sa vodom

Izvor: 
013info Čet, 23/06/2022 - 13:26Meštani Vladimirovca ovih dana muku muče sa vodom. 

- Vode bude malo ujutru do nekih 8 sati, pa je nema do predveče do nekih 18, zatim je ima nekih sat vremena i onda nestane i nema je do 22:30h! I to traje već tri nedelje. Komunalno preduzeće Univerzal iz Alibunara krivi ljude koji žive u selu da mnogo troše vode, kaže nam naša sagovornica, meštanka ovog lepog južnobanatskog sela.

Ona dodaje da i da je uveče voda "crna", te je neupotrebljiva.

Ova stanovnica Vladimirovca nam je rekla i da je prošle godine svega par dana bilo problema sa vodom. Ni izbliza ovakvih.

- Merenjem smo utvrdili da bunari u Vladimirovcu ukupno daju preko  1200 l/min. Norma za jednu osobu, odnosno prosečna dnevna potreba je 170 l, što mesečno iznosi 5.100 l ili 5.1m3 vode. U domaćinstvima gde nije moguće postaviti vodomer, JKP vodu obračunava po članu i to mesečno za 5m3. Prostom matematikom, znajući da Vladimirovac ima 4000 stanovnika, dnevna potrošnja naselja dođe 170*4000=680.000 l ili 680 m3. Trenutno proizvodimo 1200 l/min, ili dnevno 1730 m3. Proizvodimo 3(tri) puta više vode, nego što je potrebno po normativu, kaže se u objašnjenju JKP Univerzal iz Alibunara.

Njihov zaključak je da se voda troši nenamenski.

- Nedavno smo pomenuli da su bunari u opštini Alibunar stari, uglavnom su bušeni 60-tih godina, te je priča da je današnje rukovodstvo i/ili vlast odgovorna, skroz pogrešna. Ako je nekad posle, tih, 60-ih godina, urađeno nešto za vodosnabdevanje u opštini Alibunar, onda je to u poslednjih 5-6 godina. Ilandža je dobila bušotinu i bunarsku kućicu, Devojački bunar ima nov bunar, osposobljen bunar u Novom Kozjaku u PIK-u, napravljen prečistač vode u Nikolincim, buster stanica u Seleušu i revitalizovano je još 2 (dva) bunara. Mi u JKP-u bi voleli da je još više urađeno i uloženo, ali su sve ovo velike investicije i razumemo da su npr. zdravstvo ili obrazovanje takođe jako bitne stvari za jednu opštinu. Druga nagađanja o stavljanju slabijih pumpi u bunare je takođe netačna, u bunarima su pumpe istih karakteristika kao i pre. Stručnost za koju se neki pitaju, dovoljno je reći da isti ljudi vode brigu o vodosnabdevanju Vladimirovca duže od 10 godina; i majstori i rukovodilac. Opet se nameće zaključak da ce voda troši nesavesno, a vodu plaća jedva 60% potrošača. Vode ćemo imati koliko je čuvamo i koliko plaćamo račune kojima se finansira održavanje bunara i vodovodne mreže, dodaje ovaj JKP.

U čemu je razlika između potrošnje vode prethodne i ove godine i da li to Vladimirovčani pune bazene i zalivaju bašte toliko da vode nema?

Tek, kako kako kažu meštani, 21. vek je, a oni muku muče sa vodom.

 

 
MarketingNajnovije vesti