Foto: Branka Davidović
Sakupi i štedi, videćeš da vredi

Učenici iz Kačareva osvojili nagradno putovanje na Palić

Pančevo, Uto, 31/05/2016 - 15:37
Mirjana Marić


PANČEVO, 31. maj – Učenici I-1 Osnovne škole „Žarko Zrenjanin” iz Kačareva, koje vodi učiteljica Branka Davidović, osvojili su prvo mesto u sakupljanju otpada, u okviru projekta „Sakupi i štedi, videćeš da vredi" i time zaslužili nagradno putovanje na Palić, na koje će ići u subotu 11. juna. Ekskurziju organizuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine kao nagradu za pobedničko odeljenje ove akcije.

Ovaj projekat realizuje se po drugi put, a organizatori su JKP „Higijena”, JKP „Zelenilo” i Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Pančeva.

Učenici I-1, koje vodi učiteljica Branka Davidović, u toku školske 2015/2016. godine imali su 7 akcija u kojima se prikupljeno više od 9 tona otpada, što je skoro pa duplo više u odnosu na prethodnu godinu kada su bili ubedljivi pobednici. Ostala odeljenja prikupila su 1.516 kg. Ukupno je u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin" bilo 12 akcija.

„Moji novi đaci prvaci i njihovi roditelji su sada sakupili više od 9 tona otpada i uspeli da animiraju veliki broj sakupljača. Najbitnije je da smo proširili svest o recikliranju na mnoge prijatelje, komšije, rođjake. Moji đaci ne bacaju smeće, bez kese ne izlazimo ni iz kuće ni iz učionice, jer se uvek nešto nađe za pokupiti”, rekla je Branka Davidović.

U akcijama prikupljanja, ova vrlo aktivna ekipa uspeva da zaradi i pristojan novac, koji kasnije koriste za izlete i posećivanje raznih kulturnih događaja.

Do sada su imali izlet u Beogradski Zoo vrt, Prirodnjački muzej u Beogradu, na koji je išlo 22 učenika i osam roditelja. Deca su takođe gledala pozorišnu predstavu „Pipi Dugačka Čarapa" pozorišta Čarapa iz Beograda. A planiraju se i izleti u Orlovat, gde će biti organizovana poseta Spomen sobi Uroša Predića, pravoslavne crkve gde je on oslikao ikonostas, kao i vožnja čamcima, a planiran je i izlet na Avalu turističkim autobusom sa otvorenom platformom.

Prošle godine, osim nagradne ekskurzije za najuspešnije odeljenje IV-1, škola u Kačarevu je od JKP „Zelenila” dobila četiri klupe za školsko dvorište. Ove godine je obećano da će to biti sadnice.

Učiteljica Branka kaže da je ipak najvažnije što su svi počistili šupe, podrume i tavane.

M. M. Veličković
MarketingNajnovije vesti