Foto: Privatna arhiva
Društvo

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovala manifestaciju „Dani Slovenije“ u Velikoj Gredi

Izvor: 
013info Pon, 11/10/2021 - 20:12


Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ zajedno sa članovima svoje novoformirane podružnice u Velikoj Gredi organizovali su od 9. do 10. oktobra kulturnu manifestaciju „Dani Slovenije“ posvećenu tridesetogodišnjici državnosti Republike Slovenije. U subotu 9. oktobra u sali Mesne zajednice bilo je priređeno promotivno veče posvećeno slovenačkom turizmu i kulturnim znamenitostima. Uz video projekcije prisutnima su posebno bile predstavljene kulturne manifestacije koje se tradicionalno organizuju u Ptuju, Mariboru, Bledu, Portorožu i Kranjskoj Gori. U nedelju 10. oktobra program je bio posvećen slovenačkoj  gastronomiji. Na početku programa prisutnima se obratila Olina Rodić, predstavnik Opštine Plandište.

„Opština Plandište sa velikom pažnjom prati kulturna dešavanja, naročioto onih koje organizuju predstavnici nacionalnih manjina. Na teritoriji naše Opštine u međusobnom skladu i poštovanju žive pripadnici 20 nacija i etničkih grupa, među kojima su i Slovenci. To je veliko bogatstvo i benefit i sa ponosom to možemo da istaknemo. Slovenačka nacionalna manjina, iako malobrojna, na poseban način doprinosi sveobuhvatnom razvoju naše Opštine, a to se naročito vidi u resoru privrede i privatnog preduzetništva. Opština Plandište će i u buduće podržavati ovakve kulturne manifestacije, koje svakako za cilj imaju promovisanje kulture i negovanje tradicije pripadnika nacionalnih manjina“, izjavila je Rodićeva.

Predsednik Udruženja „Logarska dolina“ Josip Veber, koji je i član Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, pozdravio je prisutne i ujedno preneo pozdrave predstavnika slovenačke Ambasade u Beogradu i predsednika Nacionalnog saveta Saše Verbiča, koji iz objektivnih razloga nisu mogli da prisustvuju. Veber se u kratkim crtama osvrnuo na zanimljivu istoriju Slovenaca u ovim krajevima, naročito na period posle Drugog svetskog rata kada ih je kolonizirano oko 3 hiljade.

„Posle Drugog svetskog rata izvestan broj Slovenačkih porodica je kolonizovan u ovom delu južnog Banata. Sticajem okolnosti jedan broj njih se posle nekoliko godina vratilo u Sloveniju, dok se jedan broj odselio u obližnji Vršac, Guduricu i Belu Crkvu. Jedan deo njih se odselio i u centralnu Srbiju, dok je stotinak porodica ostalo na teritoriji opštine Plandište, a čiji potomci i danas tu žive. Iako u malom broju, slovenačke porodice aktivno učestvuju u javnom i kulturnom životu opštine, a značajne rezultate imaju i pojedini privatni preduzetnici. Naše Udruženje će se i u narednom periodu truditi da se putem raznih manifestacija, učenjem slovenačkog jezika i posetama Sloveniji najmlađih članova, sačuva slovenački identitet, kultura i tradicija“, rekao je Veber.

Ukoliko epidemiološke prilike dozvole do kraja godine u Velikoj Gredi održaće se još dve manifestacije, u novembru je planirano „Martinovanje“, a u decembru Dani slovenačkog filma.

 
MarketingNajnovije vesti