Društvo

Ukradeni čekovi stižu na naplatu

Izvor: 
Večernje novosti Čet, 05/05/2016 - 08:40Žrtve džeparoša najčešće odmah prijavljuju krađu platnih kartica i dokumenata, a zaboravljaju na čekove. Upravo to može debelo da ih košta, jer su lopovi sve dovitljiviji pri unovčavanju ovih blanketa. Tada ceo trošak pada na teret vlasnika čekova, iako je prijavio njihov nestanak. Da bi povratio svoj novac, korisnik čekova mora da se žali sudu, a proces može da košta i do 100.000 dinara.

Mnogi se obraćaju Narodnoj banci Srbije za pomoć, ali ona može samo da ponudi savet šta bi trebalo uraditi kada se ostane bez čekova. Pravilo je da čim vlasnik čekova primeti da su nestali, odmah treba da ode u svoju banku i to prijavi. Službenik će ih na licu mesta označiti kao nevažeće. Ipak, ako su čekovi u međuvremenu realizovani, nije lako rešiti ovaj problem.

Ukoliko su čekovi ukradeni i odmah unovčeni, štetu će pretrpeti samo vlasnik, jer će banka u svakom slučaju realizovati te blankete. Banka nije u obavezi da odbije naplatu na teret računa klijenta samo na osnovu njegove prijave da je ček ukraden ili ukoliko potpis na njemu nije isti niti sličan parafu vlasnika.

Neophodno je dokazati da je krađa prijavljena i banci i nadležnom MUP Srbije, kao i da se obavi provera da li je počinilac dela pronađen. Rok je mesec dana od prijavljivanja. Utrvrđuje se i da li je pokrenut i okončan poseban postupak za amortizaciju čeka pred nadležnim sudom. Potrebno je još i pouzdano utvrditi da li je takav ček potpisalo neovlašćeno lice, a to će veštačenjem utvrditi stručnjak grafološke struke.

Građani mogu da podnesu tužbu nadležnom sudu protiv osobe koja je primila takav ček na naplatu zbog nesavesnog postupanja. To podrazumeva da trgovac, u tom slučaju, nije obavio pravilnu identifikaciju klijenta koji je kupljenu robu plaćao čekom, što je trebalo da učini upoređivanjem potpisa na čeku i kartici, kao i uvidom u važeću ličnu kartu.

Opširnije na sajtu Večernjih novosti.
MarketingNajnovije vesti