• Utvrđene greške u radu nadležnih

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je u 14 slučajeva posle ubistava žena u porodičnom nasilju Zaštitnik građana sproveo postupke kontrole, i u čak 12 slučajeva utvrdio greške u radu nadležnih organa koje su prethodile ubistvima.

    „To ne znači da je bilo ko sem ubice kriv za nečiju smrt, ali da tih propusta nije bilo, verovatnoća da se desi smrtni ishod bila bi manja“, kazao je Janković na konferenciji u Beogradu posvećenoj ulozi i odgovornosti javne vlasti u slučajevima nasilja nad ženama.

    Kako je naveo, utvrđeno je da u 12 od 14 slučajeva pre ubistava ili pojedini službenici koji su postupali nisu odgovorno obavljali svoj posao ili su greške pravili njihovi rukovodioci, ili država i lokalna samouprava nisu obezbedili propisane i nužne uslove za pravilan i kvalitetan rad nadležnih službi.

    U 12 od 14 slučajeva nadležni organi su imali saznanje o nasilju nad ženama, ali nisu blagovremeno preduzeli mere propisane zakonom ili uopšte ništa nisu preduzeli“, rekao je Janković i ocenio da je najveći institucionalni problem to što nadležni organi u konkretnim slučajevima ne primenjuju postojeće propise zakonito i efikasno i što za to nema odgovornosti.

    Opširnije na sledećem linku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]