Skola
Društvo

Veronauka i građansko vaspitanje ostaju obavezni izborni predmeti

Izvor: 
Tanjug Sub, 18/02/2017 - 18:17

Verska nastava i građansko vaspitanje i ubuduće će biti obavezni izborni predmeti i njihov status se neće menjati, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Upitan zašto je član kojim se potencira obaveznost tih predmeta izostavljen u Nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar je naveo da nacrt nije završen i da se stavovi usklađuju sa sindikatima.

- Neki su počeli javnu raspravu pre gotove platforme samo zarad svog statusa - rekao je Šarčević za Danas.

U Ministarstvu prosvete su za taj list objasnili da je ideja da ZOSOV kao krovni zakon prepozna načelno obavezbne predmete, izborne programe i aktivnosti, a da se njihov status detaljno reguliše zakonima o osnovnoj i srednjoj školi.

- U nacrtima izmena ta dva zakona, na kojima se takođe radi, jasno je navedeno da su verska nastava i građansko vaspitanje obavezni izborni programi. Razlika je u tome što ih više ne prepoznajemo kao predmete, već kao programe, ali suštinskih promena nema - navode u Ministarstvu prosvete.

Objašnjavaju da koriste termin "program", jer žele da prate evropsku praksu, jer program daje veću slobodu u kreiranju sadržaja i načina rada.
MarketingNajnovije vesti