• „Vinarijada“ u Dolovu proslavila punoletstvo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dolovački pijačni trg juče je bio mesto dobrog raspoloženja, jer je na njemu svečano otvorena „18. Vinarijada”, koja se tradicionalno održava u organizaciji Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun” iz Dolova.

    Manifestacija je počela 30. januara, promocijom „Vinarijade” meštanima Dolova, a već 4. februara u saradnji sa Turističkom organizacijom Pančevo i Sekretarijatom za poljoprivredu i ruralni razvoj i na Korzou u Pančevu.

    „Izvršni odbor Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun“ odlučio je ove godine da se Vinarijada koja je postala tradiconalna manifestacija našeg mesta i grada Pančeva, nazove „Punoletsvo“, s obzirom da smo jedno od retkih Udruženja u ovom slučaju vinara i vinogradara koje postoji tačno 18 godina. Deo programa je već završen promocijama u Dolovu i Pančevu, gde smo imali promociju na Korzou. Ali je ovaj dan za nas „dan D“, zato što ima najviše dešavanja“, rekao je predsednik Uruženja „Sveti Trifun“ Bogdan Ankucić.

    Manifestaciju je svečano otvorila gradska većnica za poljoprivredu i selo Maja Svirčević-Prekić, nakon čega je počela predaja uzoraka vina čije ocenjivanje su vršili visoko kvalifikovani stručnjaci iz Enološke stanice Vršac i Vršačkih vinograda.

    Jedan od zanimljivijih događaja, koji je privukao pažnju posetilaca je bilo takmičenje u brzom ispijanju špricera, gde se za nagradu (vino) borilo oko desetak takmičara. Uz bodrenje i navijanje, ubedljivo prvo mesto osvojio je Srđan Mitić, čiju izjavu možete pogledati iznad.

    Nakon takmičenja, članovi Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trufun“ izvršili su tradiconalnu besplatnu podelu sadnica vinove loze. Ova podela je izvršena uz mini kviz gde je za tačno odgovoreno pitanje dobijano 10 sadnica, a za sve one koji nisu učestvovali u kvizu po tri.  „To su uglavnom vinske sorte, pa je svako ko je hteo da uzme i kod kuće zasadi lozu mogao je to da uradi i dobije uspomenu sa „18. Vinarijade“, rekao je Đorđe Stajić, član Udruženja „Sveti Trifun“ i vlasnik Etno kuće i dodao:

    „Mi kupujemo izuzetno kvalitetne loze, koje se dosta lepo primaju. Ljudi su zadovoljni kada ih dobiju, pa makar to bile i samo ove tri.“

    Na manifestaciji je bilo više od hiljadu posetilaca, učestvovalo je oko 20 udruženja i vinarija među kojima su bili i Udruženje žena „Dolovke“, „Slaninijada“ Kačarevo, rukotvorine Maje Novković i radovi Živka Novkovića, Turistička organizacija Pančevo, i mogi drugi.

    Lazar Pejčić jedan od najboljih i najsupešnijih vinara Udruženja „Sveti Trufun“ rekao nam je da je veoma zadovoljan posetom i prodajom vina, kako sada tako i tokom cele godine. Deda Laki je pravi šampion. Proizvodim više sorti vina – domaće merlo kabarne, roze, crveno, belo, kupinovo i bermet. Skoro sam dobio nagradu u Orlovatu – drugo mesto. Imam puno priznanja, uvek sam prvi, drugi ili treći, rekao je Lazar ponosno.

    Prema rečima predsednika udruženja Bogdana Ankucića, predato je oko 150 uzoraka. Vina su ocenjivana do 15h, a pobednici su proglašeni na svečanosti koja je održana u večernjim satima u Domu kulture Dolovo. Prvo mesto u kategoriji Belo osvojio je Bojan Gavrilović sa vinom „Princezino belo“, drugo Nenad Kosanović sa vinom „Italijanski rizling“ i treće Ferenc Pajor sa vinom „Muskat žuti“. U  kategoriji Crveno, prvo mesto je osvojio Toth Denes sa vinom „Vranac“, drugo Milan Lalić sa vinom „Merlot“ i treće Ljubiša Kolarić sa vinom „Cabernet sauvignon”. Prvo mesto u kategoriji Roze osvojio je Đurica Stojkov sa vinom „Roze“, drugo Ferenc Pajor sa vinom „Hamburg“ i treće Milan Lalić sa vinom „Roze“. U kategoriji dezertna vina prvo mesto osvojila je Ružica Šmit sa vinom „Vino od malina“, drugo Vinarija Filipovski sa vinom „Bermet“ i treće Biljana Pejčić, takođe sa vinom „Bermet“.

     

    Za vreme održavanja „Vinarijade“ predstavljena je i izložba slika Živka Novkovića u Domu kulture Dolovo, radovi dece od 3-6 godina koji su nastali na „Družionicama“ Doma kulture, Dolovački suveniri, kao i izložba starih fotografija Foto sekcije Doma kulture Dolovo koje su nastale u periodu od 1968-1976. godine.

    Manifestacija će se zvanično završiti 14. februara na sam dan Svetog Trifuna uz obilazak vinograda i njegovog simboličnog orezivanje uz prisustvo sveštenika. A iste večeri biće održano i završno veče „18. Vinarijade” u holu Osnovne škole u Dolovu, uz svečano proglašenje pobednika, dodelu priznanja i kulturno-umetnički program.

    M. M. Veličković

    Dolovački pijačni trg juče je bio mesto dobrog raspoloženja, jer je na njemu svečano otvorena „18. Vinarijada”, koja se tradicionalno održava u organizaciji Udruženja vinara i vinogradara „Sveti Trifun” iz Dolova.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]