Dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje

Voda za piće i kupanje pod kontrolom Zavoda

Pančevo, Uto, 02/08/2016 - 18:58
Vladimir Đoković











PANČEVO, 2. avgust - Prema poslednjim analizama Zavoda za javno zdravlje, Tamiš više nije za kupanje. Od početka juna  od utvrđene 3. kategorije stigao je do 5. kategorije.

„Rezultati se menjaju od kampanje do kampanje merenja. Tekuća je voda, pa je i predviđeno da se kontroliše svakih 15 dana. Posle treće analize Tamiš je u petoj kategoriji i nije za kupanje. Polovinom ove nedelje se uzimaju uzorci, pa ćemo sledeće nedelje znati da li se tu nešto promenilo.“ – ističe direktorka Zavoda za javno zdravlje, dr Ljiljana Lazić.

Dunav u kontinuitetu ima bolji kvalitet. Uz određene mere čije se pridržavanje preporučuje, tamo je dozvoljeno kupanje. Voda u jezeru u Kačarevu je standardno dobra, kao i na belocrkvanskim jezerima. Voda bazena je pod strogim nadzorom i ispravna.

Početkom leta bilo je problema sa vodom za piće na jednoj gradskoj javnoj česmi. Tada je utvrđeno prisustvo ešerihije koli.

„Monitoring vode za piće kontinuiran. Voda se svakodnevno uzorkuje, na tačkama koje su propisane. Kada se na nekoj tački nešto pronađe, neka trenutna neispravnost, nalažu se mere ispiranja sistema. Zato se uzorci na takvim mestima ponavljaju. Ne smemo da dozvolimo da se loši rezultati ponove. A nikako ih ne sme biti u kontinuitetu. Taj problem na toj javnoj česmi je rešen. Trenutno, prema informacijama kojima raspolažemo, sa vodom za piće je sve u redu.” – objašnjava direktorka Zavoda.

Vodovod je veliki sistem koji se na više mesta kontroliše i kada bi stalno sve bilo ispravno i to bi možda bilo sumnjivo, smatra dr Ljiljana Lazić, uostalom dodaje da i Svetska zdravstvena organizacija toleriše situaciju da do 5 odsto uzoraka bude neispravno. A Pančevo je ispod tog procenta.

„Sistem je takav da sve naše izveštaje odmah istog dana kada se završi analiza šaljemo Vodovodu i sanitarnoj inspekciji. Bez obzira da li je voda ispravna ili ne. Ako smatra da je potrebno, sanitarna inspekcija nalaže mere. A i Vodovod sprovodi mere.” – objašnjava dr Liljana Lazić.

Zavod za javno zdravlje kontroliše i kvalitet vode u seoskim vodovodima. Neko vreme su vodu u Banatskom Novom Selu drugi kontrolisali, ali sada to opet radi domaći zavod. Glogonj je zbog kontinuiteta problema sa arsenom dobio i eko česmu. A eko česmu ima i Jabuka.

„Problem u Glogonju se ne može drugačije rešiti nego povezivanjem na gradsku vodu. Zato i postoji ta tendencija. U ostalim mestima situacija nije toliko losa da bi se uvodila zabrana korišćenja. Kontrolišemo i vodu sa eko česmi. Pratimo njihov rad kroz monitoring. Načelno, zalažem se za obezbeđivanje vode za piće kroz fabriku vode i priključenje na gradski vodovod, jer je reč o kontrolisanom sistemu koji obezbeđuje kvalitet vode za piće” – zaključuje direktorka Zavoda za javno zdravlje.

V.Đ








Marketing



Najnovije vesti