• VOICE: Vojvođanska železnička mreža devastirana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Neredovni polasci vozova, nekvalitetni redovi vožnje, ukidanje različitih relacija koje su nekada saobraćale i višedecenijsko uništavanje železničkog saobraćaja, to je slika železnica u Vojvodini, koja je nekada imala jednu od najgušćih železničkih mreža u Evropi, piše danas portal VOICE iz Novog Sada.

    Predstavnik Vojvodjanskog društva za železnicu Dragomir Jankov ocenio je da je železnička mreža Vojvodine „skoro u potpunom kolapsu“.

    „Veliki broj pruga u Vojvodini je uništen, a one koje su ostale, nisu rekonstruisane na pravi način. Skoro 25 godina se pruge nisu redovno održavale i onda odradite popravku privremeno i onda opet nećete ništa raditi. To je kao da popravite rupu na asfaltu i mislite da ste sredili ceo put“, kazao je Jankov.

    Izrazio je nadu da će prema novom Prostornom planu Vojvodine biti sačuvani železnički koridori, jer bi to bio nepovratan gubitak za železnički saobraćaj.

    Prema rečima Jankova, najgora situacija je u Banatu, ali i u mestima poput Bečeja, koji je bio tačka ukrštanja pruga iz nekoliko pravaca, a koja su u potpunosti ostala bez vozova.

    “Samo dva grada u Srbiji nemaju, a morali bi da imaju železnicu, a to su Novi Pazar i Bečej. Bečej je geografski praktično u središtu Vojvodine. Ostavili su ovaj grad bez tri pružna pravca, a četvrtog i nema. Jednu značajnu i bitnu opštinu, na najplodnijem vojvođanskom zemljištu, odsekli su od sveta. Ljudi imaju puno pravo da ne veruju kada im kažu da je pruga obustavljena, jer u našem scenariju obustavljanje često vodi ka ukidanju, a zatim i demontiranju”, kazao je Jankov.

    Pančevo, iako se nalazi blizu Beograda, više nema Beovoz, koji omogućava jeftinije putovanje do centra glavnog grada. Osim putničkog voza koji polazi iz Vršca nekoliko puta dnevno, građani su prinuđeni da koriste autobus koji je češći, ali iskuplji od voza. Zbog ukidanja vozova koji su pre iz pravca Pančeva išli prema Zrenjaninu i Kikindi, Željko Popov iz Pančeva više nije u mogućnosti da poseti familiju u ovom kraju Vojvodine.

    “Nema više ni autobusai da bih stigao do Kikinde ili Zrenjanina moram da odem do Beograda pa da se vraćam za Srem. Ta trasa je samo ugašena, rečeno je da nema dovoljno vozova i da je pruga u lošem stanju i da njom ne mogu da idu novi vozovi. Imam strahovito jak utisak da se to namerno uništava i devastira, a da nas građane niko ne pita ništa”, kazao je Popov.

    Demontirana vojvođanska pruga prodata zagađivaču iz Sremske Mitrovice

    Početkom 2022. godine, preduzeće Infrastruktura železnice Srbije objavilo je javni poziv za prodaju starih šina, starog kolosečnog pribora i starih skretnica, dobijenih tokom demontaže pruga.

    Veliki deo šina i ostalog materijala demontiran je sa brojnih voznih pravaca u Vojvodini, koji su odlukom Skupštine Srbije ukinuti, piše VOICE.

    „Sav materijal prodat je za 1,83 milijarde dinara firmama ‘Metalfer’ iz Sremske Mitrovice, ‘Eko unija Sn’ iz Stare Pazove, koje su nastupile u zajedničkoj ponudi, jedinoj koja je pristigla na poziv“, navodi VOICE.

    O fabrici „Metalfer“ iz Sremske Mitrovice VOICE je ranije pisao, kao o aktivnom zagadjivaču vazduha u Sremskoj Mitrovici koji nema adekvatne filtere za prečišćavanje različitih opasnih hemijskih supstanci, medju kojima su i PM10 čestice, sitne čestice teških metala kao što su nikl i olovo, koje su prokancerogene.

    Ceo tekst možete pročitati OVDE

     

    Neredovni polasci vozova, nekvalitetni redovi vožnje, ukidanje različitih relacija koje su nekada saobraćale i višedecenijsko uništavanje železničkog saobraćaja, to je slika železnica u Vojvodini, koja je nekada imala jednu od najgušćih železničkih mreža u Evropi, piše danas portal VOICE iz Novog Sada.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PANČEVO: Uskršnji bazar do 28. aprila

    U četvrtak, 25. aprila, otvorena je manifestacija „Uskršnji bazar“ koju organizuje Udruženje žena „Pančevke – Gornji Grad“ u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Pančeva, uz […]

    PANČEVO: Bez naplate parkinga tokom praznika

    Tokom prvomajskih i uskršnjih praznika, od 1. do 6. maja, kontrolori na otvorenom parkiralištu – zoniranim parking mestima, neće vršiti kontrolu naplate parkiranja. […]

    Kolike su prosečne februarske plate u južnom Banatu

    Prosečna zarada (bruto) obračunata za februar 2024. godine iznosila je 129.934 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 94.125 dinara, saopštio je Republički zavod […]