• Vučiću u pančevačkoj kasarni predstavljen najmoderniji protivoklopni sistem „kornet“ bolji od američkog „gavelina“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, gde mu je predstavljen i novi, najmoderniji protivoklopni sistem „kornet“, koji je nedavno stigao u Srbiju.

    Predstavnici srpske armije predstavili su predsedniku najsavremeniji protivoklopni sistem „kornet“, ističući da služi za uništenje protivoklopnih ciljeva, savremenih tenkova i da niko u regionu nema ovakvo borbeno sredstvo.

    Ukazali su da „kornet“ ima termovizijski nišan, kao i da je bolji od sistema „fagot“, budući da ima veći domet, od osam kilometara, za razliku od „fagota“ čiji je domet 2,5 kilometara.

    „Kornet“ ima i veću probojnu moć, bolji je od američkog „gavelina“, lako je prenosiv, u kamionu, kao i helikopteru.

    „Ovo je odlično što je stiglo u vojsku, povećana je borbena moć jedinica“, preneli su predstavnici vojske predsedniku Republike.

    Nakon prezentacije moći „korneta“, usledio je prikaz sposobnosti 72. brigade za specijalne operacije.

    Tokom prikaza biće predstavljena obučenost dela jedinice 72. Brigade za specijalne operacije u izvođenju protivterorističkih dejstava uz korišćenje novoprimljenih borbenih sredstava i u sadejstvu sa helikopterskim jedinicama ratnog vazduhoplovstva i PVO.

    Takođe, biće prikazan rad izviđačkih i protivterorističkih jedinica iz 72. Brigade za specijalne operacije, upotreba protivklasnog sistema „KORNET“ po objektu u cilju pravljenja prolaza, kao i upotreba službenih izlaza.

    Koristiće se borbena vozila „Miloš“ i „Hamer“, helikopter X-145 M, sistem bespilotnih letelica, daljinski kontrolisana besposadna platforma „Miloš N“ i protivoklopni sistem „Kornet 3M“, kod kojeg je domet protivoklopne rakete 150 do 8.000 metara, a temperaturni opseg sisteam je od -20 stepeni do +60 Celzijusovih stepeni..

    Protoivoklopni raketni sistem „Kornet – 3M“ namenjen je za uništenje oklopljenih ciljeva, ciljeva zaštićenih eksplozivnim reaktivnim oklopom, utvrđenih fortifikacijskih objekata tokom dana i noći.

    Komplet protivoklopnog raketnog sistema čini lansirani uređaj sa postoljem, uređaj za nišanjenje, protivoklopna vođena raketa i alat i pribor.

    Nakon prikaza sposobnosti, predsednik će obići šatore u kojima je izložena oprema Vojske Srbije i to ronilačka, protivoklopna, pešadijsko naoružanje, veračka oprema.

    Vučića su u kasarni dočekali ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, a raport mu je predao komandir počasne čete Garde Vojske Srbije.

     

    Predsednik Aleksandar Vučić posetio je danas 72. brigadu za specijalne operacije Vojske Srbije u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, gde mu je predstavljen i novi, najmoderniji protivoklopni sistem „kornet“, koji je nedavno stigao u Srbiju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]