• XVI Dolovačka štrudlijada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U subotu, 5. septembra biće održana XVI Dolovačka štrudlijada, manifestacija posvećena tradicionalnom banatskom kolaču – štrudli.

    Do današnjeg dana broj prijavljenih udruženja je 23, gde su osim udruženja iz Petrovca na Mlavi, Budisave i Ečke, uglavnom udruženja iz opštine Pančevo, Alibunara i Kovina. Svoje proizvode izložiće i udruženja vinara i medara iz Dolova. Ukupno će biti oko 150 učesnika.

    Manifestacija je takmičarskog karaktera, i ove godine takmičarke će moći da predaju uzorke i takmiče se u tri kategorije. To su kategorije Najbolja Dolovačka štrudla, Najbolja Gostinska štrudla i Najlepši štand. Biće dodeljena i specijalna nagrada ‘’Čuvari tradicije’’.

    Samoj manifestaciji prethodiće dva dana promocije ovog događaja koji će se održati 2. i 3. septembra na Korzou u Pančevu.

    Organizator XVI Dolovačke štrudlijade je Udruženje žena Dolovke iz Dolova, uz finansijsku podršku dobijenu putem projekata od Grada Pančeva, firme Vetrolektrane Balkana iz Beograda, Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Podrška je dobijena od JKP Zelenilo, JKP Vodovod i kanalizacija, Instituta Tamiš, Turističke organizacije Pančevo (u vidu poklona za nagrade) i Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

    Posetioci XVI Dolovačke štrudlijade imaće priliku da uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu gde će prisutne zabavljati Žule, tamburaši i folklorni ansambl. Podršku od lokalnih instutucija pružili su Dom kulture Dolovo, MZ Dolovo i JKP Dolovi.

    Žiri koji će birati najbolje štrudle sastavljen je od renomiranih stručnjaka, a propozicije takmičenja možete saznati na stranici Udruženja žena Dolovke Štrudlijada.

    Dolovačka štrudlijada je jedina brendirana tradicionalna manifestacija u opštini Pančevo. Uvrštena je u deset najboljih manifestacija u Srbiji i nominovana u tri najbolje manifestacije od strane Privredne komore Srbije. Udruženje žena Dolovke ovu manifestaciju često prezentuje na sajmovima širom Srbije, na kojima njihove štrudle osvajaju brojne nagrade. 

    M.M.Veličković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo

    PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]