Obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Zapošljavanje i obrazovanje najveći problemi

Izvor: 
013info Čet, 03/12/2015 - 20:24Članovi sedam udruženja osoba sa invaliditetom, zajedno sa saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave, obeležili su u četvrtak, 3. decembra, u holu Gradske uprave Pančevo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Organizatori manifestacije su Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva, Učiteljsko pančevačko društvo, emisija „I mi smo tu” i RTV Pančevo. Prisutnima su se obratile Milica Todorović, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost, Suzana Jovanović, članica Gradskog veća zadužena za oblast rada, zapošljavanja i socijlne politike, Jasmina Mladenović, predsednica Učiteljskog društva, predstavnici udruženja i Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva. On je istakao da lokalna samouprava pomaže rad udruženja osoba sa invalidtitetom tako što obezbeđuje novac za njihove projekte i programe, kao i za zakup lokala. U skladu sa Strategijom pristupačnosti, prema gradonačelnikovim rečima, poboljšana je pristupačnost nekih objekata, ali je neophodno da osobama sa invaliditetom sve javne institucije budu dostupne. Pavlov je istakao da će Grad u narednom periodu raditi na rešavanju problema sa kojima se invalidi susreću u oblasti obrazovanja i zapošljavanja.

U obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom učestvovala su sledeća udruženja: Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO), Udruženje obolelih od multiple skleroze „Južni Banat“ Pančevo, Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Pančevo, Udruženje distrofičara Južnobanatskog okruga, Međuopštinska organizacija Saveza slepih Srbije Pančevo, Udruženje korisnika psihijatrijskih usluga i članova njihovih porodica „Zrak nade“ i Udruženje paraplegičara južnog Banata. Oni su tom prilikom predstavili svoje radove nastale u okviru redovnih radionica.

Svečanost su uveličali i učenici Osnovne škole „Bratstvo i jedinstvo” i članovi udruženja Društvo za pomoć MNRO, koji su izveli plesne i pevačke tačke. Pristuni su mogli da pogledaju i izložbu dečjih i roditeljskih radova na temu „(Raz)ličiti, a zajedno”, nastalih u okviru istoimenog projekta koji se sprovodi u dvanaest osnovnih škola. Takođe, posetioci su imali priliku da se informišu i upoznaju sa pomagalima koje koriste osobe sa invaliditetom.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se s ciljem da se invalidima omogući jedanko uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu, kao i da bi se skrenula pažnja na probleme s kojima se suočavaju, a to su siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

I. Predić
MarketingNajnovije vesti