Društvo

Zašto je Gligorić dobio otkaz u Pančevcu?

Izvor: 
Cenzolovka Sre, 23/10/2019 - 08:21Novinar Mihajlo Gligorić dobio je otkaz, nakon 30  godina rada u Pančevcu, jer nije želeo da u psihijatrijskoj bolnici ostane četiri dana na posmatranju, piše Ivana Predić za  Cenzolovku. Gligorić je zbog tvrdnji da mu je povređeno pravo na rad pokrenuo tužbu pred Osnovnim sudom u Pančevu, a slučaj je prijavio i inspekciji rada. Dok pred sudom bude vodio spor sa bivšim poslodavcem, Mihajlo Gligorić će godinu dana primati mesečnu naknadu usled otkaza u iznosu od 17. 500 dinara.

Poslodavac se u obaveštenju o otkazu pozvao na član 40 Pravilnika o radu D.O.O. „Pančevac“, objašnjavajući da je 6. avgusta Gligorić odbio da se podvrgne lekarskom pregledu na koji ga je uputio poslodavac, i na taj način učinio tešku povredu radne dužnosti iz navedenog člana.

Ipak, za sedam dana, koliko je prošlo od izdavanja obaveštenja do izdavanja rešenja, poslodavac se predomislio, pa je u rešenju o otkazu od 23. avgusta naveo drugi razlog za prekid radnog odnosa.

- U periodu od 1. juna do 30. juna 2017. godine, na osnovu dnevnog, nedeljnog i mesečnog praćenja izvršenja poslova zaposlenog od strane Dragana Žujovića, direktora D.O.O. „Pančevca“, utvrđeno je „da i pored određenog zalaganja od strane zaposlenog, on nije u mogućnosti da izvrši postavljene zadatke“, piše Cenzolovka.

Gligorićev advokat Stevan Vasić smatra da je poslodavac načinio mnogo propusta i uveren je da će rešenje o otkazu biti poništeno.

Na molbu novinarke Cenzolovke da odgovori na navedene tvrdnje Mihajla Gligorića, a u vezi sa njegovim otkazom, Zoran Peševski, vlasnik Pančevca, odgovorio je mejlom da neće davati izjave do okončanja sudskog postupka.

Nakon što je dobio otkaz bivši novinar Pančevca otkriva i na šta su sve spremni neki novinari Pančevca da zadrže posao.

„Od kada je postao vlasnik Pančevaca, tražio je od mene i nekih drugih novinara da u tekstovima napadamo ljude, državne institucije i firme koji mu nisu bili po volji, a da branimo njegove prijatelje. Svi u redakciji smo ćutali jer smo se bojali da ne izgubimo posao. To je išlo toliko daleko da ja, na primer, nisam smeo da objavljujem kada bih dobio od policije saopštenje da je protiv određene osobe podneta krivična prijava, samo zato što je ta osoba vlasnikov dobar prijatelj. Nije tajna da smo cenzurisali i sami sebe“, svedoči za Cenzolovku Gligorić.

Pre nekoliko godina je na bizaran način otkaz u Pančevcu dobio i Dragan Vukašinović, o čemu je Cenzolovka ranije pisala. On je tvrdio da je dobio otkaz jer nije želeo da piše tekstove koji su služili za „lični obračun vlasnika sa njegovim neprijateljima“.

Posle privatizacije je iz redakcije, ali i iz drugih službi, otpušteno osam ljudi, a petoro ih je dobrovoljno napustilo posao, navodi Cenzolovka. Niko od zaposlenih novinara pančevačkog nedeljnika koji je ove godine proslavio 150 godina od izlaska prvog broja se nije javno izjašnjavao o ovim slučajevima.

Čitav tekst možete pročitati na sajtu Cenzolovke.
MarketingNajnovije vesti