Stari zatvor u Njegoševoj
Društvo

Zatvorenike Pančeva i Temišvara evropskim novcem podučavaju proizvodnji suvog voća

Pančevo, Sub, 16/09/2017 - 09:48
Vladimir Đoković


Okružni zatvor u Pančevu i zatvor u Temišvaru pokrenuli su projekat “Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika”, koji će osuđenim licima omogućiti praktična znanja i veštine putem programa edukacije u oblasti proizvodnje suvog voća, povrća i lekovitog bilja. Tokom realizacije projekta biće nabavljena oprema za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja za zatvore u Pančevu i Temišvaru i obuku zatvorenika da se bave sušenjem i pakovanjem ovih proizvoda.

 

- Na samom početku projekta, sa srpske i rumunske strane, biće obuhvaćeno po 20 osuđenika (ukupno 40 osuđenika za početak). Projekat traje do avgusta 2018. godine, a nakon završetka vredna oprema ostaje u vlasništvu Okružnog zatvora u Pančevu tako da će i drugi osuđenici nastaviti da rade, saopšteno je iz uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

 

Nove veština i znanja pomoći će po izlasku na slobodu zatvorenicima pri traženja posla ili eventualno u započinjanju sopstvene proizvodnje. Pored pozitivnog uticaja na lokalne zajednice kroz povećanje zaposlenosti i prihoda, očekuje se da bi na ovaj način opao i kriminalni povrat koji predstavlja problem u prekograničnoj oblasti i u Srbiji i u Rumuniji.

- Ukupna vrednost projekta je oko 210.000 evra i finansira se iz fondova Evropske unije. Inače, reč je o prvom projektu prekogranične saradnje u kojem učestvuje neki zatvor iz Srbije, saopšteno je iz ove uprave Ministarstva pravde.
MarketingNajnovije vesti