• Život u mraku bez nade

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vladana, Jovana, Anđela, Aleksandar, Dejan, Igor, Ivana i Milica već šest meseci žive bez struje sa majkom Aleksandrom u stanu na Strelištu. U toj devetočlanoj porodici, u kojoj živi osmoro dece od osam od dvadeset dve godine ima i bolesnih članova (jedna devojčica ima autizam, a dečak smetnje u razvoju). Njima je isključena električna energija zbog duga koji sada iznosi 99.800 dinara. Aleksandra Ješić, samohrana majka kaže da nema novca da plati račun jer su joj jedina primanja socijalna pomoć od 14.000 dinara mesečno i 6.000 dinara alimentacije.

    „S tim novcem jedva uspevam da prehranim decu. Svi me pitaju kako uspevam da im obezbedim najosnovinije. Verujte da ni ja ne znam. Nigde ne nailazimo na razumevanje, pa ni u školi, jer se im se ne toleriše ako dođu bez neke knjige. Oni su skromni i ne traže mnogo, a meni je bitno da su čisti, oprani i da nisu gladni”, priča Aleksandra Ješić.

    Iako im štošta nedostaje kako bi dostojanstveno živeli, od hrane, garderobe i obuće, do pristojnog stana, ipak ističu da im je najveći problem što žive u mraku. Zahvaljujući dobrim komšijama, Aleksandra je uspela da dobije jedan priključak za šporet i sijalicu. Na štednjaku greje vodu kojom u kadici kupa decu. Sijalicu pali u kupatilu kada pere veš na ruke za osmoro dece. Ukućani se plaše mraka, kao i buba i miševa koji su za ovih šest meseci postali stalni gosti porodice Ješić.

    Gostiju iz gradske vlasti pak nije bilo. Obećanja su stizala, ali i posle šest meseci nisu ispunjena.

    „Pre dva meseca obratilа sam se gradonačelniku, pa zatim opet pre mesec dana. Rekao je da će pokušati da nam obezbedi jednokratnu pomoć za jedan deo duga, a ostatak je trebalo da se podeli na rate. Međutim, do sada niko nije regovao. Takođe, bio je u planu i sastanak sa gradskom većnicom i direktorom „Elektrovojvodine“, ali i to se nije desilo. Više ne znam kome da se obratim”, očajna je Aleksandra.

    Ona tvrdi da je jedan deo duga (40.000 dinara) platila krajem prošle godine, ali da taj iznos nije obračunat. Porodici Ješić struja je isečena pri dugu od 70.000 dinara, ali je račun sada uvećan zbog sudskih taksi i kamate.

    Ova po vrlo čemu specifična porodica za predstavnike gradskih institucija slična je drugim pančevačkim porodicama te kako tvrde, tu ne mogu mnogo da pomognu. Prema rečima Suzane Jovanović, članice Gradskog veća zadužene za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Grad nema zakonsko pravo da interveniše u ovom slučaju i da opredeli novac za izmirenje računa za električnu energiju. Kako je ona objasnila za naš portal, gradonačelnik može da donese odluku da se isplati veća svota novca kao jednokratna pomoć socijalnim slučajeivma, ali samo ukoliko je novac namenjen lečenju.

    Slične informacije dobili smo i u Centru za socijlani rad „Solidarnost” Pančevo. Rečeno nam je da ova institucija nema pravo da odobri novac za plaćanje računa, već samo za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba i kupovinu lekova. U toj ustanovi smo saznali da je porodica Ješić poslednju jednokratnu pomoć dobila u junu ove godine u iznosu od 5.000 dinara. Sličnih porodica, prema podacima iz Centra ima oko stotinak tako da, ističu u Centru, ne bi bilo fer da se jednoj porodici odobori novac, a ostalima ne. Jedino rešenje, kako su naveli naši sagovornici, jeste da se dug otplati na rate. Drugim rečima, da se sami snađu. Jer Ješići izgleda nisu ničija briga.

    Svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu devetočlanoj porodici Ješić, u kojoj žive devojčica sa autizmom i dečak sa smetnjama u razvoju, mogu donirati novac na račun Aleksandre Ješić, kod Unikredit banke broj: 170001033434500060. Osim novca koji im je neophodan kako bi izmirili dug za struju, deci bi dobro došla i garderoba, obuća i druge potrepštine za život. 

    I. Predić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Društvo