Zemlja u šaci Foto: pikrepo
Ekologija

Kampanja Makedonskog informativnog i izdavačkog centra povodom Dana zaštite životne sredine

Izvor: 
013info Pon, 31/05/2021 - 20:37


Povodom 5. juna svetskog dana zaštite životne sredine Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar pokrenula je kampanju pod nazivom “Oplaneti se”.

Cilj kampanje je informisanje javnosti o značaju zaštite životne sredine i skretanje pažnje javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Svetski dan zaštite životne sredine je globalni dogadaj i obeležava se na svim kontinentima. Ove godine u fokusu je kriza biodiverziteta i pravo je pitanje na koji način svako od nas može da doprinese zaštiti i očuvanju životne sredine.

Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar izdvojila je šest najjednostavnijih načina da iz sopstvene kuće i udobnosti doma doprinesete očuvanju planete.

Upozoravaju da se obrati pažnja na to koliko i kako se koristi voda, jer male (možda i neznatne) stvari mogu da naprave veliku razliku. Svaki put kad perete zube zatvorite česmu, kad ste u mogućnosti perite stvari u hladnoj vodi...

Reciklirajte. Možete pomoći u smanjenju zagađenja samo ako konzervu stavite u različitu kantu. Kako otkriva Agencija za zaštitu životne sredine SAD-a, kad bi firma od 7.000 zaposlenih reciklirala sav papirni otpad tokom godine, to bi bilo ekvivalentno 400 automobila manje na putevima.

Navode da biste, kada biste samo dva puta dnevno ostavili automobil kod kuće, smanjili emisiju gasova staklene bašte u proseku za 720 kg godišnje. Umesto automobila, vozite bicikl do posla ili prošetajte (ukoliko udaljenost posla od kuće nije prevelika). Smanjićete zagađenost vazduha, sagoreti kalorije i poboljšati vaše zdravlje.

Apeluju da učinite vaš dom energetski efikasnijim i uštedite novac. Očisiste vazdušne filtere na klimi, tako da sistem ne mora da radi prekovremeno. Kako ne biste trošili energiju kad niste kod kuće, uzmite programski termostat. Isključite svetlo kad niste u sobi, a uređaje koje ne koristite isključite iz struje.

Dodaju da se u svetskom moru nalazi više od pet triliona komada plastike, a u to spadaju i plastične kese. Ako već koristite plastične kese, ne morate svaki put da uzimate novu u prodavnici, već iskoristite neku koju već imate.

Takođe, navode da su pčele veoma važne za ekosistem, ali da njihov broj stalno opada. Možete im pomoći tako što ćete svoju baštu učiniti prijateljskim okruženjem za pčele biljkama poput lavande, ruža, suncokreta i geranijuma.

Novinsko izdavačka ustanova Makedonski informativni i izdavački centar poziva sve zainteresovane koji napišu tekst ili naprave fotografiju o značaju zaštite životne sredine da ih pošalju na njihovu mejl adresu [email protected] i na kućnu adresu će dobiti besplatno neko od njihovih izdanja.

 
MarketingNajnovije vesti