• SAMOSTALNI SINDIKAT UTVE AI: Sadašnje stanje fabrike je nepodnošljivo i na ivici totalne propasti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na sastanku Odbora Samostalnog sindikata DOO „Utva avio-industrija“ Pančevo usvojena je odluka da se Sindikat obrati svim relevantnim činiocima (Ministarstvima privrede i odbrane, Yugoimportu – SDPR, Predsedniku Skupštine „Utve AI“) sa molbom za prijem ili pismeni odgovor na pitanje kakva je perspektiva i šta se planira sa Utvom AI u budućnosti, saopštio je Samostalni sindikat ove firme.

    Sadašnje stanje fabrike je nepodnošljivo i na ivici totalne propasti, nema novih ugovora – samim tim ni posla, zarade kasne, ne nalazi se strateški partner u dužem vremenskom periodu i pored naznaka da bi to mogao biti Yugoimport – SDPR, sa kojima imamo dugogodišnju saradnju, kaže se u saopštenju.

    Vlada je uvrstila Utvu u važna preduzeća za odbranu zemlje, ali ne i u prioritetnih 17 za koja se traži rešenje, tako da imamo utisak da su nas svi zaboravili, dalje se navodi u saopštenju.

    Sa jedne strane imamo stalno smanjenje broja zaposlenih koji napuštaju firmu, neuposlenost onih koji ostaju i apsurdno plaćanje profesionalnog obezbeđenja, potpisivanje ugovora sa neproizvodnim radnicima koji su otišli u penziju, a istovremeno nam nedostaju inženjeri i kvalifikovani radnici koje zbog niskih zarada ne možemo da privučemo. Zbog nerešenog statusa, blokade računa i neredovnih primanja radnici „Utve AI“ ne mogu da dobiju kredit od banke, što dodatno otežava njihovu egzistenciju, reči su sindikalaca.

    Sindikat je podsetio da su prethodni ministar odbrane Gašić i prethodni direktor Agencije za privatizaciju, Šubara, pre godinu dana pokrenuli incijativu za brže rešavanje statusa „Utve AI“ i strateško partnerstvo sa Yugoimportom – SDPR, ali da za godinu dana nije nikakav pomak učinjen.

    Radnici „Utve AI“ ne zaslužuju neizvesnost, ne zaslužuju da svakodnevno strepe za svoja radna mesta i opstanak porodica. Traže fer i korektan odnos od svih koji im kroje sudbinu, znači da se izjasne da li Fabrika aviona iz Pančeva ima perspektivu, da li je planiran opstanak i rad fabrike ili socijalni program i zatvaranje fabrike.

    Sindikat je zatražio od relevantnih činilaca termin za sastanak sa delegacijom Sindikata ili pismeno obrazloženje cele situacije i narednih planova vezanih za našu fabriku, kako ne bi ponovo kretali u proteste ili se obraćali medijima.

    Sadašnje stanje fabrike je nepodnošljivo i na ivici totalne propasti, nema novih ugovora – samim tim ni posla, zarade kasne, ne nalazi se strateški partner u dužem vremenskom periodu i pored naznaka da bi to mogao biti Yugoimport – SDPR, sa kojima imamo dugogodišnju saradnju, kaže se u saopštenju Samostalnog sindikata DOO „Utva avio-industrija“ Pančevo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija