• Heti hírösszefoglaló

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    A mögöttünk álló hetet a Város Napja alkalmából szervezett rendezvényekkel kísértük ki, amelyet hagományosan az I. Világháború áldozatai koszorúzásával, Pancsova város ünnepi közgyűlésével, díjak és elismerések kiosztásával, utcai versennyel, kispályás labdarugó bajnoksággal és művelődési műsorral jelöltek meg.

    Labdarugó bajnokság a  legkisebbek számára

    A pancsovai Sportcsarnokban negyedik alkalommal tartották meg Pancsova város labdarugó kupáját. E bajnokágot, amelyet a 2008-ban született fiúk játszották a Voja Gačić Labdarugó Klubb szervezte a Város Napja alkamával.  A Város Kupa nemzetközi jellegű volt. A házigazdák mellett, más pancsovai klubok, bijeljinai kis focisták, nagybecskereki, obrenováci, verseci, vrčini, smederevska palankai és požareváci klubok is részt vettek.

    Gojković Ranko könyvbemutatója

    A Városi Könyvtár olvasótermében tartották meg Gojković Ranko Neves szerbek az orosz történelemben és Neves oroszok a szerb történelemben című könyveinek bemutatóját. Gojković Ranko orthodox publicista és orosz-szerb, illetve szerb-orosz fordító. Eddig több mint 20 lefordított könyve, és többszáz szövege jelent meg. Állandó munkatársa a szentpétervári Orosz népi vonal orthodox-patriota internetes oldalnak, és a moszkvai Stratégiai Kultúra Alapítvány geopolitikai-elemzési honlapnak. 1967-ben született Gackban.

    Fesztiválok és koncertek

    18. Pancsovai Jazzfesztivál

    A pancsovai Kultúrközpont rendkívüli nemzetközi jazz előadóknak volt házigazdája. A zenészek különböző korosztályúak, és művészi kifejezésűek. A 18. Pancsovai Jazzfesztiválon fellépett Kurt Elling amerikai előadó és korunk legnagyobb jazz énekese, Gary Bartz, neves szakszofonos, Oregon amerikai együttes, The Bad Puls amerikai zongora hármas, Get The Blessing brit együttes, a Stankovic Zeneiskola jazz szaka, Majamisty Trio újvidéki jazz együttes és a szerbiai Max Kochetov Quartet.

    Koncert a gyermekek számára

    A Lilihip Lilihop gyermekegyüttes, a 18. Pancsovai Jazzfesztivál kísérőrendezvényeként gyermekkoncertet tartott színházi elemekkel – színészkedés, elbeszélés, rövid vázlati vígjáték és interakció. Az együttest professzionális színészek és zenészek képezik, kinek ötletére készült ez az egyedi zenei-színpadi látványosság.

    Pancsovai szellemi zene napok

    A Svetouspenski templomban szellemi zene hangverseny került megrendezésre, amelyet a 18. Pancsovai szellemi zene napjai keretébetében tartottak meg. Az idei rendezvényt mr Carina Verának, a Pancsovai szerb templomi énekkari együttes művészeti vezetőjének szentelték, aki a kórussal való munkájának 15 éves évfordulóját ünnepli.

    Etno hang

    A Város Nap ünnepe keretében, a pancsovai Ifjúsági Otthon, a Stanko Paunovic ME és a NIS-RNP közös szervezésében rendezték meg a 15. Etno hang fesztivált. A közönség fiatal előadok, főleg énekkarok műsorában élvezhetett. Alkalmuk volt megismerkedni Szerbia és környéke különböző tájégységei ének stílusával, szokásaival és néprajzi tánc örökségeivel. A fesztivál a belgrádi Néprajzi múzeum Sumadijska suknja 1860-1960 cimű képkiállításával nyílt meg, amelynek szerzője mr. Mikulić Tatjana.

    Hárfa- és énekhangverseny

    A belgrádi Dr Vojislav Vučković Zeneiskola szoló énekesei, Đokic  Maja tanárnő tanulói, és a pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola hárfásai, Milivojević Milica tanárnő tanulói közös hangversenyt adtak a Jovan Bandur Zeneiskola nagytermében. A közönség W. A. Mozart, F. Schubert, P. I. Tchaikovsky, S. Rachmaninoff, J. Strauss és más zeneszerzők műveit hallhatták.

    Mazsorett táncfesztivál

    Az elmúlt hétvégén, a Kultúrközpontban lezajlott a 9. Gyémánt pálca Nemzetközi mazsorett fesztivál. Több mint 300 résztvevő, 6 országból, 30 kategória felett  versenyzett. A fesztivál legjobb csapata a bulgáriai Caprice Tervel volt, amely a legtöbb első helyet nyerte el. A pancsovai mazsorett táncosok az első helyet a Cadett kialakulás pálca és Duo cadett pálca kategóriában nyerték meg, a második helyet a Duo cadett pálca, Duo junior pálca, Solo senior pálca, Trio senior pálca és Pompon kategóriában, valamint a harmadik helyet a Trio senior pálca kategóriában nyerték meg.

    Gyermekműhelyek

    • Jazz az ovisoknak

    A 18. Jazzfesztivált várva – Jazz az ovisoknak  projektum Račić Nevena zongoraművész hangversenyével kezdődött, amelynek a Bajka óvóda volt helyszíne. E projektumot a pancsovai Ifjúsági Otthon, a Kultúrközpont, és a Dečja radost Óvódai Intézmény indították közösen. A programot a Petar Pan és a Pupoljak óvódában is bemutatták.

    • Társalgás a legifjabbakkal

    A pancsovai  Ljubimci Állatszerető Társaság, a Dečja radost Óvódai Intézmény közreműködésével képzőművészeti és oktatási műhelyeket szervezett a pancsovai óvódákban. Összesen 20, Pancsova területén működő  óvódában mutatták be ezeket a műhelyeket. A céljuk az, hogy beszélgetés során a gyerekeknél az állatok iránti szeretetet és együttérzést fejlesszék.

    A mögöttünk álló hetet a Város Napja alkalmából szervezett rendezvényekkel kísértük ki, amelyet hagományosan az I. Világháború áldozatai koszorúzásával, Pancsova város ünnepi közgyűlésével, díjak és elismerések kiosztásával, utcai versennyel, kispályás labdarugó bajnoksággal és művelődési műsorral jelöltek meg.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]