• Heti hírösszefoglaló 2015. december 14. – 20.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Elismerés, ünnepségek és megemlékezések 

    Pancsova város érdemelte ki a BEES AWARD 2015 díjat, amelyet az energia ésszerű használatára, az energiahatékonyság növelésére, és a pancsovai Fejlődási Stratégia által, 2020-ig jóváhagyott alternatív energiaforrás használatára kaptott. Továbbá, az elismerés szól az üzleti szféra, a szakmai közvélemény és a polgárok közötti pozitív és ösztönző környezet létrehozására is. A díjat Pancsova város polgármesterének, Sasa Pavlovnak adták át a BEES 2015 Nemzetközi Üzleti Konferencia keretében, amelyet a belgrádi Sava Centarban tartottak meg. 

    Látványos tűzijátékkal, koktéllal, DJ fellépésével és a négy legújabb film vetítésével nyitották meg ünnepélyesen a pancsovai Aviv Parkban az első CineStar mozit Szerbiában, valamint a Blitz CineStar vállalat, a legnagyobb multiplex lánc és a legjelentősebb regionális márka tulajdonosa érkezését piacunkra. December 18-án, az Apolo csarnokban ünnepelték meg az Ifjúsági Otthon 40.évfordulóját. Az ünnepségen jelent volt Sasa Pavlov, Pancsova város polgármestere, Stojan Boškov, az Ifjúsági Otthon első igazgatója,  a Városi Önkormányzat tagjai, az Ifjúsági Otthon alkalmazottjai, valamint az intézmény számos munkatársa és barátja.

    A köszöntőbeszéd után bemutatták az Ifjúsági Otthon 40 éves tevékenységéről szóló filmet, amelyet a Wagner production készített, a vendégeket pedig Nevena  Račić hármas szórakoztatta. A Draft ifjúsági tájékoztató tizenharmadik kiadását erre az évfordulóra szentelték, és olyan eseményeket dolgoz fel, amelyeket az Ifjúsági Otthon 1975.óta szervezett.

    A Draft magazin, amely művelődési eseményekkel foglalkozik, 2013.nyarától létezik, a szerkesztők pedig középiskolás diákok és egyetemi hallgatók. 

    Vendégszereplések, kiállítások és újdonságok 

    Múlt héten, a Városi Könyvtár olvasótermében, a Las Hentes egyesület közreműködésével tribünt szerveztek, Hit és igazság cím alatt.  A vendégszereplő Vladimir Medenica filozófus, író és publicista volt. Az Apolo csarnokban a pancsovai közönségnek alkalmuk volt látni és hallani Mileta Prodanović, Dušan Vejnović és Dimitrije Bukvić írókat, akik ez alkalommal bemutatták legjobb rövid elbeszélésüket. A novellakedvelőknek idáig Kikindára, vagy Belgrádba kellett menniük, most viszont ezek az írók a mi városunkat is meglátogatták. Az 56. Művészeti Biennálé idei szerbiai képviselője, Ivan Grubanov, Velencében bemutatta munkáját hírdetőtábla és plakát formájában a pancsovai Apolo csarnok és a Kultúrközpont Kortárs Művészeti Galériájának homlokzatán. Tíz művésznő mutatta be munkáit a technológiáról egy kiállítás keretében, amelyet az érdeklődők a Kortárs Művészeti Galériában, a Kultúrközpont előcsarnokában, és Pancsova város közterületén tekinthettek meg. A színházkedvelőknek alkalmuk volt megnézni Urbán András Hazafiak cimű előadását, amelyet a Kultúrközpontban mutattak be. A komolyzenekedvelők Tatjana Stojiljković énektanárnő tanulói hagyományos újévi hangversenyében élvezhettek a Jovan Bandur zeneiskola termében. A punk és a rock zene kedvelőket két új videóval és énekkel örvendeztették meg a pancsovai együttesek. A Vibrator u rikverc együttes a Stereo jezik énekre adott ki videót, a BUČ KESIDI együttes első zenés videóját mutatta be a közönségnek a Jaa (imam plaan) énekre, a Raskid013 együttes pedig, az első születésnapja alkalmából két új énekkel lepte meg a rajongókat – Izbačena és Želim da znaš. 

    Sikeres jótékonysági akció 

    Az adománygyűjtő esemény, amelyet polgártársunk, Vladimir Đorđević kezelésére szántak, nagy sikerrel zajlott le. A jótékonysági vásáron, amelyet a Színes világ játszódában tartottak meg december 12-én és 13-án, 80.000 dinárt gyűjtöttek össze.  A Đorđević család hálás mindazoknak, akik részt vettek a jótékonysági rendezvényben. Emlékeztetjük, hogy 9 éves polgártársunk gyműtétére, amelyet Törökországban végeznek, 27.000 euró szükséges. Mindazok, akik segíteni szeretnének adományukat Siniša Đorđević számlájára, a 340-32110017-94-as számra az Erste bankban fizethetik be, a Pomoć za Đordjević Vladimira felirattal. A külföldről történő befizetésekre való aktív iban számla: RS35340764316401299932, SIF-kód: GIBARS22, elérhetőség: [email protected]. A pénzt erre szánt adománydobozokba is be lehet tenni, amelyek a pancsovai gyógszertárakban, a DIS és az IDEA boltokban, az Uradi sam üzletben, valamint a Biróság épületében vannak elhelyezve. Fordította: Patek Kerekes Emilia

    A városunk nagy elismerésben részesülése, az új moziterem megnyítása, az Ifjúsági Otthon fennállásának 40.évfordulója, a olgárok emberisége, és a fiatalok zenei alkotása jelölték meg a mögöttünk álló hetet.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija