• Heti hírösszefoglaló, 2015. december 7. – 13.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kultúra 
    Ünnepségek, bemutatók, megemlékezések 
    A Mesterek egyesülete és Pancsova vállalkozói a Kultúrközpontban megünnepelték a szervezett mesterségek 220.évfordulóját városunkban. Fellépett az Uroš Predić gimnázium diák kórusa, bemutatták a Zoran Rotar és Miroslav Žužić által készített, Mesterségek 220.éve Pancsován című monográfiát, valamint az azonos nevű dokumentumfilmet,továbbá  ismertették az iskolákat, amelyekben tanulnak a jövendőbeli mesterek és vállalkozók, a legsikeresebbek pedig elismerésekben is részesültek. 
    A pancsovai Uroš Predić gimnázium a Kultúrközpontban ünnepelte meg iskolanapját, valamint fennállásának 152.évfordulóját. A közönség élvezhetett a diákkórus fellépésében, Valentina Šimšić vezényletével, az iskola diákjainak munkájáról és sikereiről készült filmben, a legjobb irodalmi műre a díjat pedig Ivona Gaćeša tanuló nyerte meg. 
    Az elmúlt hétvégén bemutatták Miroslav Momčilović, rendező és forgatókönyvíró filmjét, a Büdös mesét. A filmbemutatón jelen voltak  Jelena Đokić és Žarko Laušević  főszereplők is, akik a bemutató után köszöntötték a pancsovai közönséget. 
    A világbajnokság megnyerésének évfordulója alkalmából, amelyet a Crvena zvezda Labdarugó klub ért el 1991.december 8-án Tókióban, Pancsován központi ünnepséget szerveztek. Az eseményen jelen voltak a klub neves játékosai, akik megnyerték a világbajnoki serleget, valamint a mai játékosok, az edzői stáb és a klub vezetőségi tagjai. 


    A 6. Oktatási Vásárt, amely a Válaszd saját utadat elnevezést viseli, az Apoló csarnokban tartották meg. Az Oktatási Vásáron, amelyet elsősorban a középiskolák negyedikes tanulóinak, de minden leendő hallgatónak terveztek, kilenc egyetem mutatkozott be: a  Bölcsészeti, az Építészeti, a Jogi, a Közlekedési,  a Singidunum, a John Naisbitt (a néhai Megatrend), a Novi Pazar Nemzetközi Egyetem, valamint a Műszaki és a Szervezett Tudományok Egyeteme. 
    A Városi közigazgatás kistermében A Nemek közötti egyenlőség tanácsa szervezésében, az Emberi jog nemzetközi napja alkalmából három filmet mutattak be, amelyeknek fő témája a fogyatékossággal élő emberek élete és a társadalmi helyzetükre való rámutatás. A bemutatott filmek a Ragadd meg velem ezt a napot!/Ragadd meg a filmet Filmfesztiválon díjakat nyertek, és ily módon elérhetővé váltak Szerbia és környéke lakósainak, terjesztvén ezzel a Fesztivál hatását. 
    A Városi Könyvtár olvasótermében bemutatták Dragan Jovanović könyvét, amelynek címe Leonardó a Dunáról. A könyvről maga az író és publicista, Dragan Jovanović, valamint Vanja Bulić, újságíró és publicista beszéltek. 
    Jótékonysági akciók 


    A Színes világ játszódában (a Streliste településen) jótékonysági vásárt szerveztek, hogy elegendő pénzösszeget gyűjtsenek  össze Vladimir Đorđević, 9 éves polgártársunk kezelésére, aki már három éve küzd súlyos betegsége ellen. Az akciót Vladimir iskolája, a Miroslav Antić-Mika Általános Iskola is támogatta. 


    A Kultúrközpont előcsarnokában gyermekrajz kiállítást nyitottak meg, amelyet a Mihajlo Pupin Rotary club már hagyomásnyosan szervez Képeslap a boldogabb gyermekkorra elnevezés alatt. A célja, hogy elegendő pénzösszeggel támogassák azokat a gyerekeket, amelyeknek a segítség a legszükségesebb. A legjobb rajzokért jutalmat kaptak a következő diákok:  Bogdan Petrović, a galagonyási 4.oktobar Általános Iskolából, Dunja Stamenković, a beresztóci Olga Petrov Általános Iskolából, Marko Nikolovski, a ferenchalmi Žarko Zrenjanin Általános Iskolából, Jana Šakić, a ferenchalmi Žarko Zrenjanin Általános Iskolából, Marko Grubetić, a dolovai Aksentije Maksimović Általános Iskolából, valamint  Marija Đurđev, a pancsovai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolából. 
    A legjobb képzőművészeti pedagógus címet  Mirjana Mladenović érdemelte ki. 
    Koncertek


    A hétvége a zene és a szórakozás hangulatában múlott, így a hetet együttesek koncertjeivel kísértük ki: a Drama Organ hármas jazz zenével szolgált a közönségnek, akik viszont a “keményebb” zene rajongói, a Transeen és Stuttgart Online,valamint az  Atheist Rap és Dža ili Bu együttesek előadásában élvezhettek. 
    Fordította: Patek Kerekes Emilia

    Az elmút hét legfontosabb eseményeire tekintünk vissza, amely nagy sikerrel zajlott le. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija