Požar u Jabuci Foto Mesna zajednica Jabuka
Hronika

JABUKA: Sa strnjika vatra stigla do kuća i trafo stanice

Pančevo, Sub, 13/10/2018 - 17:46
Vladimir ĐokovićVeć nedeljama gori strnjika na poljima Južnog Banata. Proteklih dana gorelo je i na prilazima Jabuci da bi danas vatra prišla kućama u ovom mestu.

- Danas je vatra sa polja stigla do kuća. Ljudi su bukvalno branili svoja dvorišta. Uspeli smo da sprečimo da vatra zahvati zidanu trafo stanicu. Vatra je praktično stigla do ulica Ruđera Boškovića i Nikole Tesle. Proteklih dana gorelo je u lovištu. I vinogradi. Sad javljaju da gori šuma. Za mene ti koji podmeću požare su bolesni umovi, kaže Slodan Ilić, predsednik Skupštine mesne zajednice Jabuka.

Ova mesna zajednica pozvala je sugrađane da čim vide vatru u polju to prijave policiji na 192 odnosno na dežurni telefon u mesnoj zajednici 2624046. Ilić je uveren da nije teško otkriti ljude koji podmeću vatru.

- Samo na vreme treba prijaviti. Ako se uoči vatra na početku logično je da je sumnjiv onaj čija je njiva. Kad vatra zahvati više parcela onda je teže. Inače od tog spaljivanja ni poljoprivrednici nemaju vajde. Uništavaju živi svet na tom zemljištu a gube preoranu strnjiku koja kad satruli bude đubrivo, objašnjava Ilić.

Proteklih dana u blizini Jabuke atarski požari oštetili su i vetozaštitne pojaseve.
MarketingNajnovije vesti