Lisice Foto: publicdomainpictures
Hronika

Javnobeležnička komora: Uhapšeni u Pančevu nije javni beležnik

Izvor: 
RTV Pon, 11/07/2022 - 17:15Nijedna osoba koja obavlja javnobeležničku delatnost nije uhapšena, a osobi sa inicijalima Ž.B. koji je danas lišen slobode, prestala je javnobeležnička delatnost pre više od sedam godina, navodi se u saopštenju Javnobeležničke komore Srbije.

Ž.B. je obavljao javnobeležničku delatnost u Pančevu od septembra 2014. do oktobra 2015. kada je suspendovan, nakon što je kontrolom Komore utvrđeno niz nepravilnosti u njegovom radu. U disciplinskom postupku izrečena mu je kazna oduzimanja prava na obavljanje javnobeležničke delatnosti, a konačno je rešenjem ministra pravde utvrđeno da je javnom beležniku Ž.B. prestala delatnost pismenim otkazom 30.12. 2015. godine.

Javnobeležnička komora Srbije insistira na striktnom pridržavanju propisa i u svakoj kontroli, bilo u redovnom nadzoru, bilo vanrednom, kao što je to bilo u slučaju Ž.B. utvrđuje da li beležnici postupaju u skladu sa zakonima i propisima, objavila je RTV.

Takođe, javni beležnici i njihova Komora, kao profesionalno udruženje, insistiraju na odgovornosti svakog pojedinca koji obavlja ovaj posao, upravo radi podizanja nivoa pravne sigurnosti.

Javnobeležnička komora Srbije pozdravlja sve akcije nadležnih organa u kojima se utvrđuje odgovornost i onih lica koja su obavljala javnobeležničku delatnost i, u skladu sa Zakonom, uvek je spremna da pruži podršku istražnim organima.

Iz MUP-a je ranije saopšteno da su uhapsili javnog beležnika Ž.B. (62) iz Pančeva zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, dok će protiv advokata (73), za kojim se traga, biti podneta krivična prijava zloupotrebu poverenja

O suspenziji javnog beležnika portal 013info je pisao novembra 2015. godine.

 
MarketingNajnovije vesti