• Najmanje tri godine zatvora za onoga ko bude uhvaćen s većom količinom droge

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Osobama koje od 1. decembra budu uhvaćene sa većom količinom droge (za sopstvenu upotrebu), preti kazna od najmanje tri godine zatvora.
    I to bez mogućnosti umanjenja kazne.
     
    Ovim novim zakonskim rešenjem, popunjena je pravna praznina u vezi sa ne/dokazivanjem namere dristribucije narkotika, koja je tužiocima stvarala glavobolju u praksi.
     
    Rešenje je predviđeno Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje počinju da se primenjuju od 1. decembra, a koje između ostalog predviđaju i novine poput doživotnog zatvora, sistema kažnjavanja „tri udarca“, novog krivičnog dela napad na advokata i druge.
     
    Lazar Lazović iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije, kaže da se tužioci često nađu u situaciji da za osobu, koja kod sebe drži veću količinu droge, ne mogu da dokažu nameru distribucije i dalje prodaje, ukoliko među prikupljenim dokazima nema, na primer, vagice za precizno merenje, određene količine novca, eventualne knjižnice sa popisom onih kojima je droga prodata i iznos novca na koji je prodata, kao ni zatečenih kupaca.
     
    Sa druge strane sada ove osobe mogu da budu krivično gonjene za postojeće delo – posedovanje manje količine droge za sopstvenu upotrebu, iako to ne odgovora količini pronađene droge i za koje su zaprećene praktično bagatelne kazne, ukazao je Lazović, koji je zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.
     
    On je istakao da novo zakonsko rešenje pokriva upravo tu prazninu – pa će lica koja kod sebe drže veću količinu droge biti sankcionisana samo zbog činjenice posedovanja te veće količine, bez obzira što im se ne stavlja na teret distribucija ili prodaja droge.
     
    Šta je manja ili veća količina droge, Lazović kaže da to treba da reši sudska praksa, koja još nije jedinstvena po tom pitanju, ali da bi prema njegovom mišljenju ovo delo moglo da se odnosi na, na primer, držanje dva kilograma marihuane.
     
    Ovaj oblik krivičnog dela „neovlašćeno držanje opojnih droga“ glasi: „Ko neovlašćeno drži u velikoj količini supstance ili preparate koji su proglašeni za opojne droge, kazniće se zatvorom od tri do 10 godina.
     
    U sledećem stavu, zakonodavac predviđa da učinioca, koji otkrije od koga nabavlja opojnu drogu, sud može da oslobodi kazne.
     
    Lazović je napomenuo da je Udruženje sudija i tužilaca podržalo ovo novo zakonsko rešenje, jer smatra da će njime biti otklonjeni problemi u praksi.

    Osobama koje od 1. decembra budu uhvaćene sa većom količinom droge (za sopstvenu upotrebu), preti kazna od najmanje tri godine zatvora.
     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: Hapšenje zbog pokušaja ubistva

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu, u saradnji sa policijom u Jagodini, uhapsili su Đ. P. (1999) iz Ćuprije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo […]

    PANČEVO: Podignuta optužnica zbog silovanja maloletnice

    Više javno tužilaštvo u Pančevu je 19. marta 2024. godine Višem sudu u Pančevu podiglo optužnicu protiv okrivljenog D.R. (rođen 1984. godine) sa prebivalištem u Knjaževcu, zbog postojanja […]