Zgrada suda u Pančevu
Hronika

PANČEVO: Neizbor na mesto predsednika Osnovnog suda ne utiče na prethodni status i položaj sudije Sinđić

Izvor: 
013info Pet, 20/08/2021 - 16:31


Posle odluke Narodne skupštine Srbije da ne izabere sudiji Ljiljanu Sinđić za predsednicu Osnovnog suda u Pančevu, 013info pitao je Visoki savet sudstva šta dalje, odnosno može li takav neizbor uticati na poziciju sudije Sinđić koja je sada vršilac funkcije predsednika Osnovnog suda. 
 
"U slučaju da Narodna skupština ne izabere predsednika suda koji je predložen od strane Visokog saveta sudstva, ta okolnost nije od uticaja na prethodni status i položaj sudije koji nije izabran za predsednika suda", navedeno je u odgovoru koji je u ime Visokog saveta sudstva potpisala izborni član tog tela - sudija Marija Aranđelović Jureša. 
 
Navodi se i da je Visoki savet sudstva predlažući samo jednog kandidata skupštini za predsednika Osnovnog suda postupio po zakonu. 
 
Kao i da je prethodno pribavio mišljenje o prijavljenim kandidatima od sednice svih sudija suda za koji se predlaže izbor predsednika. 
 
U odgovoru se ističe da je u nadležnosti Visokog saveta sudstva samo predlaganje kandidata za predsednika suda, te da je postupak pred Visokim savetom sudstva završen podnošenjem predloga za izbor predsednika suda. 
 
Kandidat za predsednicu Osnovnog suda, sudija Ljiljana Sinđić, postala je predlog Visokog saveta sudstva posle sprovedenog javnog konkursa, tokom kojeg je bila bolje ocenjena od protivkandidata sudije istog suda Bojana Veličkovića. 
 
Sudija Sinđić je vršilac funkcije predsednice Osnovnog suda po odluci predsednice Višeg suda Stanke Simonović, koja je u međuvremenu otišla u penziju. 
 
Kao kandidata za predsednicu Osnovnog suda sudiju Sinđić i nekoliko kolega za predsednike drugih sudova u Srbiji, osporili su pojedini narodni poslanici pa do izbora predsednika tih sudova nije došlo. 
 
Na mesto predsednice Višeg suda u Pančevu, u čijoj nadležnosti je i određivanje vršioca funkcije predsednice Osnovno suda, ove godine izabrana je Milica Gavrančić. 
 
Prethodno ove godine ona je sa mesta sudije Osnovnog suda u Vršcu napredovala i postala sudija Višeg suda u Pančevu, pa zatim i vršilac funkcije predsednika Višeg suda da bi odlukom Narodne skupštine bila izabrana za predsednicu Višeg suda u Pančevu. 
 
 
 MarketingNajnovije vesti