Bilbord
Hronika

PANČEVO: Ni posle 14 meseci nije počelo suđenja za slučaj Cinkara/Beotok/Mesopromet

Pančevo, Sre, 11/09/2019 - 00:19
Vladimir Đoković


Hapšenje sa početka jula prošle godine kada su odgovorna lica pančevačkih firmi Beotoka i Mesoprometa kao i odgovorno lice Metal-Cinkare iz Inđije i jedan zaposlenih u Beotoku zadržani pa pritvoreni zbog sumnje da su zajedno počinii krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija – ni posle godinu dana nije rezultiralo suđenjem.

Kako smo saznali od nadležnih u Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu istraga protiv  M.D. (1966.), Z.T. (1961.) i S.B.( 1964.), odgovornih lica Metal-cinkare, Beotoka i Mesoprometa,  kao i protiv S.P. (1970.) zaposlenog u Beotoku je završena – optužnica je nedavno stupila na pravnu snagu, pa se očekuje da bude zakazano suđenje.

U tužilaštvu kažu da se odgovorna lica u Metal Cinkari i Beotoku terete kao organizatori, odgovorno lice Mesoprometa kao pomagač, a zaposleni u Beotoku kao izvršilac krivičnog dela.

Tokom 2019. godine Osnovni sud u Pančevu je dva puta vraćao na dopunu optužnicu protiv ove četvorke, a tek iz trećeg pokušaja optužnica je potvrđena.

Ova lica početkom jula 2018. godine uhapsili su policajci iz PU Pančevo sa pripadnicima BIA, a kako je tada navedeno u saopštenju – zbog sumnje da su organizovali da se u kanalizacioni šaht, koji je povezan sa gradskom kanalizacionom mrežom, a nalazi se u krugu privrednog društva ''MESOPROMET'' u Pančevu, izvrši istakanje opasnog otpada, cinkom bogate hlorovodonične kiseline iz cisterne, vlasništvo ''BEOTOK-a'', a koja je dopremljena iz preduzeća ''METAL-CINKARA''.

Za ovo krivično delo zaprećena kazna je od šest meseci do pet godina i novčana kazna.

Uhapšeni su izvesno vreme tokom prošlog jula na osnovu odluke Osnovnog suda proveli u pritvoru, a posle puštanja iz pritvora redovno su se odazivali istrazi, potvrđeno je u tužilaštvu.

Iako suđenje nije počelo odnedavno one koji se kreću Bavaništanskim putem čeka zanimljiva poruka kod centrale firme Beotok kojim se traži intervencija predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Istina ne objašnjava se o kakvoj je pomoći reč. Nekima je smešno, neki se zamisle.

 
MarketingNajnovije vesti