• PANČEVO: Prošle godine 3500 prekršaja – policija će pojačati kontrolu korišćenja pojaseva i sedišta za decu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U toku prošle godine na području Saobraćajne policijske ispostave Pančevo ukupno se dogodilo 309 saobraćajnih nezgoda, 194 nezgode su bile sa nastradalim licima. U saobraćajnim nesrećama u našem gradu smrtno je stradalo osam lica. Od ukupnog broja nastradalih lica, najveći deo čine upravo vozači i putnici u motornim vozilima.

    Odavno je poznato da korišćenje sistema pasivne zaštite, što podrazumeva sigurnosne pojaseve, bezbedonosna sedišta za decu, naslone za glavu i vazdušne jastuke u vozilim smanjuje mogućnost povređivanja prilikom saobraćajnih nezgoda I naglih kočenja.

    Ipak, ne pridržavaju se svi toga, pa su MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja pokrenuli kampanju čiji je cilj podizanje svesti o značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva i upotrebe bezbedonsonih sedišta za decu.

    Prema rečima direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Duška Pešića 2013. godine je 68 odsto vozača koristilo sigurnosni pojas, dok je danas taj broj oko 84 procenta. Što se tiče korišćenja pojaseva na zadnjem sedištu, 2013. godine je tri procenta ljudi koristilo ovaj vid zaštite, a danas je broj povećan na 20 odsto.

    – Bezbednost saobraćaja je odgovornost svakoga od nas, a vozači i putnici su u obavezi da na svim mestima na kojima postoje sigurnosni pojasevi da ih i koriste. Takođe, za prevoz dece do tri godine postoji obaveza korišćenja bezbedonosnih sedišta. Ta sedišta moraju biti deklarisana od strane proizvođača I da ispunjavaju bezbedonosne standrade, te da budu ugrađena na način na koji je to proizvođač predvideo. I naravno, da deca u njima budu vezana, objašnjava kapetan Darko Trajković, komandir Saobraćajne policijske ispostave Pančevo.

    Što se tiče korišćenja sigurnosnih pojaseva, na teritoriji PU Pančevo je tokom prošle godine sankcionisano  3457 prekršaja nekorišćenja sigurnosnih pojaseva, dok je ove godine sankcionisano 317 vozača i putnika zbog ovog prekršaja.

    Najveći deo nastradalih u saobraćajnim nezgodama čine vozači motornih vozila i putnici u motornim vozilima.

    – Samim tim istakao bih važnost korišćenja sigurnosnih pojaseva i bezbednosnih sedišta za dec moguće posledice u u motornim vozilima. Radi se o sistemima pasivne zaštite koji mnogo znače kada dođe do saobraćajne nezgode, nekih neželjenih događaja, naglog kočenja da bi se ublažile posledice i izbeglo povređivanje u tim situacijama. Time se i poboljšava bezbednost svih učesnika u saobraćaju, ističe kapetan Trajković.

    Sve analize koje su rađene su pokazale da korišćenje sigurnosnih pojaseva i bezbedonosnih sedišta za decu smanjuje rizik od povređivanja od 50 do 70 odsto.

    – Skrenuo bih pažnju svim učesnicima u saobraćaju da će Saobraćajna policijska ispostava u Pančevu u narednom periodu u sklopu kampanje pojačati kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, kako od strane vozača tako i od strane putnika. Takođe će biti pojačana kontrola korišćenja bezbednosnih sedišta za decu, upozorava komandir Saobraćajne policijske ispostave Pančevo.

     

    U toku prošle godine na području Saobraćajne policijske ispostave Pančevo ukupno se dogodilo 309 saobraćajnih nezgoda, 194 nezgode su bile sa nastradalim licima. U saobraćajnim nesrećama u našem gradu smrtno je stradalo osam lica. Od ukupnog broja nastradalih lica, najveći deo čine upravo vozači i putnici u motornim vozilima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika