• PANČEVO: Roditelji nezadovoljni – donacija za „Bambi“ završila u drugom vrtiću. Kažu – zloupotreba

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Portalu 013info obratili su se nezadovoljni članovi Saveta roditelja vrtića “Bambi” koji se nalazi na Tesli. Donacija za koju su se oni borili i izborili otišla je za drugi vrtić. U najmanju ruku neuobičajena situacija.

     

    Kako su nam ispričali, članovi Saveta su od početka godine aktivno kontaktirali preko 100 lokalnih firmi kako bi njihove predstavnike zamolili za donaciju zarad renoviranja dečijeg ograđenog igrališta pored vrtića.

     

    Firme su bile voljne da daju donaciju u novcu, ali, kako kažu, uprava PU im je takvu mogućnost uskratila, iako su novčane donacije zakonom moguće, pa su se fokusirali na donacije preko računa.

     

    Jedna od firmi koje su kontaktirali je bilo i Šumsko gazdinstvo „Banat“ Pančevo, koje posluje u okviru JP „Vojvodina šume“.

     

    – Predstavnik ŠG „Banat“ je sredinom maja telefonski kontaktirao našu predsednicu Saveta, sa molbom da uprava PU „Dečja radost“ Pančevo bude ta koja će ih kontaktirati zvanično ovim povodom (dakle sa molbom za donaciju za vrtić „Bambi“), obzirom da je uprava PU pravno telo, a Savet roditelja savetodavno telo. Uprava PU je tokom sredinom juna kontaktirala ŠG „Banat“, a donacija od 100.000 dinara je odobrena i sredstva su uplaćena na račun firme „Pertini“ da bi uprava PU njima raspolagala i nabavila mobilijar za vrtić „Bambi“. Međutim, uprava PU je ta sredstva iskoristila za drugi vrtić i na taj način u potpunosti zloupotrebila inicijativu, trud i rad koje je Savet roditelja vrtića „Bambi“ uložila u ovaj projekat. Shvatamo da „Bambi“ nije jedini vrtić u Pančevu i razumemo da postoje i drugi vrtići sa sličnim problemima, ali je ovo bila inicijativa, trud i rezultat rada Saveta roditelja vrtića „Bambi“, navode nezadovoljni roditelji.

     

    Oni su se obratili i “Dečjoj radosti” i od njih dobili odgovor da ova predškolska ustanova prilikom obraćanja ŠG “Banat” nije navela konkretan vrtić već se obratila za donaciju PU “Dečja radost”.

     

    – Dotacija je usmerena vrtiću “Švrća” koji ima dvorište koje se zaključava, s obzirom da su sprave namenjene jaslenom uzrastu, lagane su i lako se mogu izneti iz dvorišta. U vrtiću “Bambi” moraju biti postavljene sprave koje su pričvršćene za tlo, jer je dvorište samo ograđeno i lako bi se došlo do sprava, te bi za kratko vreme bile uništene, a verovatno i uklonjene iz dvorišta, kaže se u odgovoru koji je potpisala v.d. direktora PU “Dečja radost” Ljiljana Vojnov.

     

    Podsetimo, vrtić “Bambi” je krajem marta, posle višegodišnje borbe roditelja, dobio novu, visoku ogradu. Baš namenjenu tome da u dvorište vrtića ne upada ko stigne.

     

    Nisu roditelji bili zadovoljni ovakvim objašnjenjem, pa su danas uputili pismo sa naslovom “Zloupotreba donacije vrtiću “Bambi” Pančevo na više adresa, između ostalih i članici Gradskog veća zaduženoj za obrazovanje Tatjani Božić, predsedniku Skupštine grada Tigranu Kišu, ali i Ministarstvu prosvete i samom Šumskom gazdinstvu Banat. Pa i samoj Gradskoj upravi Pančeva.

     

    – Smatramo da smo kao roditelji i kao savetodavni organ vrtića „Bambi“ u potpunosti izigrani od strane uprave PU „Dečja radost“, jer je kompletna akcija sprovedena sa razlogom obnavljanja igrališta i mobilijara vrtića „Bambi“ čiji smo predstavnici. To što se uprava PU „Dečja radost“ i njeni zastupnici obratila ŠG „Banat“ bez da eksplicitno navede razloge donacije, koji su inicijalno poznati, a to je mobilijar za vrtić „Bambi“ i na taj način da sebi za pravo da ga iskoristi

    za drugi vrtić kao Savet roditelja smatramo sramnim, a razloge koje je uprava PU navela u odgovoru potpuno nedovoljnim. Naročito u svetlu toga da je igralište vrtića u prethodnom periodu dobilo novu i modernu ogradu, koja se zaključava, a i da Savet roditelja za atrijum vrtića već godinu dana inicira kod uprave PU da se dotični adaptira za mlađe jaslene grupe, prostim betoniranjem drenažnog kanala koji se više ne koristi, što uprava PU ne uspeva ili ne želi da realizuje najmanje godinu dana, a Savetu roditelja servira nepostojanje takvog prostora kao razlog nedobijanja mobilijara za vrtić.

    Bitno je naglasiti da smo se obratili PU „Dečja radost“ da posreduje ovim povodom između Saveta i ŠG „Banat“ Pančevo kako bi se realizovala donacija namenjena vrtiću „Bambi“, da je svrha Uprave PU upravo bila omogućavanje realizacije prema molbi Saveta, a cilj bio opremanje vrtića „Bambi“. Međutim sled događaja je takav da se inicijativa Saveta roditelja na kraju zloupotrebila da bi se pokazala moć, jer se nije radilo o dve odvojene molbe, jer u suprotnom bi to bila baš velika slučajnost. Obratili smo se i ŠG „Banat“ i JP Vojvodina šume sa pitanjem da li su odobrili donaciju upravi PU „Dečja radost“ i sa kojom svrhom, dobili smo odgovor da će nam odgovoriti u primerenom roku, navode u svom pismu nezadovoljni članovi Saveta roditelja.

    Zaista neuobičajena situacija. A neuobičajeno je i to da se rukovodilac Predškolske uprave bavi proricanjem. Da li su građani Pančeva do te mere na lošem glasu da se već zna da će uništiti sprave za decu ili su samo Teslaši na lošem glasu? Odgovor na ovo pitanje bi valjalo čuti.

     

    Portalu 013info obratili su se nezadovoljni članovi Saveta roditelja vrtića “Bambi” koji se nalazi na Tesli. Donacija za koju su se oni borili i izborili otišla je za drugi vrtić. U najmanju ruku neuobičajena situacija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: U martu otkriveno 265 alkoholisanih vozača

    U martu se na području PU Pančevo dogodilo 56 saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, 28 nezgoda je sa povređenim i nastradalim licima. Dve osobe su poginule, četiri su […]