• PANČEVO: Tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv Petrohemije zbog požara početkom septembra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je podnelo optužni predlog Privrednom sudu u Pančevu protiv HIP „Petrohemija“ AD Pančevo, kao pravnog i U.V. kao odgovornog lica povodom požara koji se 3. septembra dogodio u ovoj fabrici.
     
    Tužilaštvo navodi da je optužni predlog podnelo postupajući po prijavi Ministarstva zaštite životne sredine, Sektora za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini, Odseka za udese  zbog privrednog prestupa iz čl. 116 stav.1 tačka 6 i stav 3 Zakona o zaštiti životne sredine, jer u svom radu prilikom upravljanja opasnim materijama nisu preduzeli sve potrebne preventivne, zaštitne i sigurnosne mere kojima se rizik po životnu sredinu i zdravlje ljudi svodi na najmanju moguću meru, odnosno nisu postupali u skladu sa Izveštajem o bezbednosti i Planom zaštite od udesa kao ni u skladu sa  radnim Uputstvom u kome su jasno definisane radne aktivnosti pojedinačnog procesnog osoblja u postupku uvođenja i izvođenja peći u Fabrici Etilen.
     
    Optužni predlog je podnet 16. novembra.
     
    Jedan od dokumenata o požaru u Etilenu u kome se navodi da je došlo do požara na procesnoj opremi, na dve benzinske peći – sačinila je pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine.

    Tu se navodi da se zapalila benzinska para na prizemnoj koti ili neposredno iznad prizemne kote, a u zoni ispod instalacije peći.  Benzinska para se tu nalazila usled isticanja sirovog benzina. O isticanju se navodi da se verovatnije dogodilo na koti mosta nego pri koti tla.

    Navodi se i da je odmah posle gašenja požara stručna služba Petrohemije konstatovala da nije bilo problema sa integritetom opreme, tj. nije bilo propuštanja opreme.

    Kako se navodi požar u Etilenu je tog dana trajao od 10.36 do 11.30 kada su ga zajednički ugasili vatogasci MUP-a iz Pančeva, vatrogasne jedinice Petrohemije, NIS Rafinerije, Azotare.

    Pored pokrajinske inspekcije, o požaru obavešteni su Odeljenje za vanredne situacije MUP Pančevo i Republička inspekcija koja kontroliše SEVESO postrojenja.

    Pokrajinska inspekcija navodi da tog dana od saznanja za požar u Etilenu pratio rezultate monitoringa vazduha na mernim stanicama u gradu Pančevu, a naročito na mernoj stanici Vojlovica.

    Na osnovu tog praćenja monitoringa, navodi se da je utvrđeno da ni na jednom mernom mestu u Pančevu, nisu registrovana prekoračenja graničnih vrednosti emisija zagađujućih materija u vazduh za kontrolisane parametre.

    Navodi se da su izlivene količine benzina nekontrolisano sagorele i nisu dospele u fabričko postrojenje za preradu otpadnih voda, a nakon zaustavljanja proizvodnje zbog požara – sve količine fluida zaostale u procesnoj opremi  upućene su na kontrolisano spaljivanje na baklji Etilena.

     

     

    Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu je podnelo optužni predlog Privrednom sudu u Pančevu protiv HIP „Petrohemija“ AD Pančevo i U.V. kao odgovornog lica povodom poćara koji se 3. septembra dogodio u ovoj fabrici.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: U martu otkriveno 265 alkoholisanih vozača

    U martu se na području PU Pančevo dogodilo 56 saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, 28 nezgoda je sa povređenim i nastradalim licima. Dve osobe su poginule, četiri su […]