Čekić sud Foto: pixabay
Hronika

RTV Pančevo prenela klevete o novosadskoj aktivistkinji koja brani Frušku goru, sad plaća odštetu

Izvor: 
021.rs Sre, 22/06/2022 - 13:26


Aktivistkinja Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" Dragana Arsić dobila je prvostepenu presudu po tužbi za povredu ugleda i časti protiv RTV Pančevo.

RTV Pančevo je u avgustu 2020. godine prenela tekst opskurnog portala "Prismotra.net" koji je objavljivao "neproverene informacije u rangu kleveta o delu novinara, medija, aktivista nevladinog sektora ili pojedinaca u Srbiji".

Tekst zbog kog je RTV Pančevo izgubila na sudu nosio je naslov "Ko je Dragana Arsić? Lažni ekolog napada Frušku goru", a u njemu su iznete brojne tvrdnje u vezi sa "političkom pozadinom" aktivizma Dragane Arsić.

Kako je u svom iskazu na sudu navela Arsić, ona "nije član nijedne političke stranke i ne bavi se politikom u smislu stranačkog angažovanja". Ona je istakla da je zbog navoda koji su o njoj objavljeni osećala stres i anksioznost, kao i strah od napada u realnom životu. 

RTV Pančevo je naloženo da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda Dragani Arsić isplati 70.000 dinara, ali je odbijen zahtev da se pravosnažna presuda u celini objavi na sajtu medija.

Kako Arsić kaže za 021.rs, njen advokat će uložiti žalbu na ovaj deo sudske odluke.

"Da bi bila puna i moralna i pravna satisfakcija, ta odluka zaista bi trebalo da bude objavljena na njihovom portalu, kao što je i taj gnusni tekst objavljen", navodi Arsić.

Arsić smatra da ova presuda ima širi značaj za aktiviste i društveno-angažovane građane, ali i za medije.

"Ovom odlukom suda je poslata institucionalna poruka da ne mogu mediji da iznose laži, vređaju i blate ljude koji se na razne načine bave javnim interesom, kritički misle i iznose svoje stavove", naglašava.

Sagovornica 021.rs dodaje da su i građani dobili poruku da sudska zaštita postoji kao instrument kog ne treba lako da se odreknu. 

Tekst portala "Prismotra" prenelo je više nacionalnih i regionalnih medija, ali je sa većine portala naknadno uklonjen.

Sporni portal ugašen je u decembru prošle godine, ali njegove stranice na društvenim mrežama i dalje postoje, mada je su poslednje objave iz januara prošle godine. 

Mediji u Srbiji koji su se tom temom bavili, poput istraživačkog portala Insajder.net ili pak Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra VOICE uspeli su da dođu do informacija da je Prismotra.net registrovana decembra 2019. na zaštićenom domenu, čiji su podaci o vlasniku sakriveni.

VOICE je utvrdio da je domen registrovan u Sjedinjenim Državama, a prethodno je kupljen u centralno-američkoj državi Panami.

Svojevrsna prethodnica tog portala bila je Istraga.rs, internet stranica koja je objavljivala slične sadržaje poput Prismotre.net. Istraga.rs prestala je sa objavama baš od decembra 2019, perioda u kom je okvirno Prismotra.net počela sa radom.
MarketingNajnovije vesti