• Šta će kovinski otpad u Pančevu, kad im je Smederevo bliže?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kovinski otpad od ponedeljka biće odlagan na pančevačku deponiju na dolovačkom putu, saopštilo je Ministarstvo ekologije posle sastanka koji je ministarka Irena Vujović u petak održala sa predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović i gradonačelnikom Pančeva Aleksandrom Stevanovićem.

    Ministartvo navodi da će u Pančevu biti procenjivana količina i vrsta otpada „kako bi se u što kraćem roku došlo do održivog i dugovoročnog rešenje za otpad u Kovinu.

    Do ovakvog rešenja došlo je posle zatvaranja deponije u Kovinu na kojoj je prethodno saniran požar.

    „Međutim ono što je potrebno za opštinu Kovin i za ceo Banat jeste dugoročno rešenje, koje Vlada Srbije priprema u saradnji sa kineskim partnerima kada je reč o proširenju kasete u Pančevu. Na sastanku su razmatrana sva rešenja. Primera radi, izgradnja transfer stanice u Kovinu, nakon čega bi se uradila sanacija i rekultivacija nesanitarne deponije u toj opštini“, rekla je Vujović.

    Poznato je da je Kovinu bliže Smederevo pa je nejasno što se otpad ne transportuje, odlaže, i  ne procenjuje tamo.

    Možda je odgovor  u činjenici da je Stevanović pre funkcije gradonačelnika bio direktor pančevačkog preduzeća Higijena koja uprava deponijom u Pančevu. Odlazeći na novu funkciju Stevanoviće je Higijenu ostavio sa negativnim poslovnim rezultatom.

    Podsetimo od izgradnje deponije, koju zovu i savremenom odnosno sanitarnom, Higijena je preuzela odnošenje i naplatu đubreta i iz pančevačkih sela što do tada nije radila, a spominjalo se da će iz nekoliko komšijskih opština otpad biti odlagana na pančevačku deponiju.

    Pančevačka deponija građena je duže nego Skadar na Bojani, više decenija, u nju je uložen novac građana Pančeva, a sam završetak radova finansiran je straonom donacijom.

    Istorijski, bilo je ideja da na nju stiže i otpad i sa teritorije grada Beograda.

    Za razvoj, upravljanje i komercijalizaciju pančevačke deponije Grad Pančevo planira da stupi u odnos sa privatnim partnerima – kroz javno privatno partnerstvo.

     

    Kovinski otpad od ponedeljka biće odlagan na pančevačku deponiju na dolovačkom putu, saopštilo je Ministarstvo ekologije posle sastanka koji je ministarka Irena Vujović u petak održala sa predsednicom opštine Kovin Sanjom Petrović i gradonačelnikom Pančeva Aleksandrom Stevanovićem

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Hronika

    PU PANČEVO: U martu otkriveno 265 alkoholisanih vozača

    U martu se na području PU Pančevo dogodilo 56 saobraćajnih nezgoda. Od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, 28 nezgoda je sa povređenim i nastradalim licima. Dve osobe su poginule, četiri su […]