Hronika

Uhapšeno 11 osoba u Pančevu, Subotici, Beogradu, Dobanovcima i Vranju zbog pranja novca

Pančevo, Pon, 21/10/2019 - 17:51
Aleksandar Stojković

Policija je u Subotici, Beogradu, Dobanovcima, Pančevu i Vranju uhapsila 11 osoba osumnjičenih za utaju 542 miliona dinara poreza i pranje novca u iznosu od više od 441 miliona dinara, saopštila je danas Poreska uprava.

Oni se terete da su od 15. oktobra 2017. godine do 15. oktobra 2019. godine neosnovano iskazivali iznose za povraćaj poreza i poreski kredit, navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni su uhapšeni u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije, Ministarstva unutrašnjih poslova i Bezbedonosno – informativne agencije, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva iz Novog Sada.

U toku postupka privremeno je oduzeto pet šlepera razne tekstilne robe, 330.000 akciznih markica, oko 8.500 litara alkoholnog pića, kao i određeni iznos deviza. Roba je privremeno oduzeta i prebačena u magacine Poreske uprave, a vredna je oko 103 miliona dinara.

U saopštenju je navedeno da su osumnjičeni iskoristili privredno društvo iz Subotice da bi stvorili privid legalnog uvoza tekstilnih proizvoda iz Turske, koje su zatim nezakonito prodavali na sivom tržištu unapred poznatim kupcima, za gotovinu, bez izdavanja računa, u cilju ostvarivanja prava na povraćaj obračunatog poreza na dodatu vrednost.

Potom su, kako se dodaje, u poslovnim knjigama prikazali da su robu prodavali tzv. fantom i peračkim preduzećima koja su sami osnivali po višestruko umanjenim cenama i sačinjavali lažnu poslovnu dokumentaciju. Na taj način su neosnovano dobili povraćaj PDV-a u iznosu od preko 542 miliona dinara.

Neosnovano ostvaren povraćaj poreza na dodatu vrednost, u ukupnom iznosu od preko 441 miliona dinara, osumnjičeni su iskoristili za plaćanje carinskih i poreskih obaveza, kupovinu deviznih sredstava i uplaćivali drugim privrednim društvima.

Uz krivičnu prijavu svi uhapšeni predati su Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.


MarketingNajnovije vesti