• 165 godina od rođenja Uroša Predića

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, Uroša Predića.

    Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, Uroš Predić je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti, darujući svom narodu neke od najznačajnijih dela poput “Kosovka devojka”, “Siroče na majčinom grobu”, “Vesela braća”, a naročito su značajni portreti savremenika koje je Predić naslikao. Između ostalih to su portreti Stojana Novakovića, Mike Petrovića-Alasa, Slobodana Jovanovića, Živojina Mišića….

    Pančevo je grad za koji je Uroš Predić bio i ostao neraskidivo vezan još od školskih dana, jer je pohađao nemačku školu u Crepaji, a od 1869. do 1876. godine pohađao je sedmorazrednu gimnaziju u Pančevu (pančevačka realka, koja je kasnije dobila ime po njemu). Tu je drugovao sa Mihajlom Pupinom, a profesor mu je bio pančevački prota, Vasilije Vasa Živković.

    Upravo na poziv prota Vase, Predić dolazi u Pančevo i oslikava ikonostas u Preobraženskoj crkvi, a kasnije slika i brojne portrete pančevaca, između ostalih portret dr Svetislava Kasapinovića i dva portreta Đorđa Vajferta.

    Svoju drugu po redu izložbu Predić pravi upravo u Pančevu 1890. godine, a jedna od poslednjih izložbi u dugoj karijeri Uroša Predića, priređena je upravo u Narodnom muzeju Pančevo, 1950. godine, čijem otvaranju je i sam prisustvovao.

    Trenutno su na velikoj izložbi pod nazivom “Život posvećen lepoti i umetnosti” u Galerija Matice srpske izložene četiri slike iz zbirki Narodnog muzeja Pančeva.

    Narodni muzej Pančevo, s ponosom brine o 33 dela našeg velikog Uroša Predića, iz Orlovata, Pančeva, Banata….

    Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, Uroša Predića.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura