Kultura

17. Bijenale umetnosti u Pančevu SEE Art Gates: stanja stvarnosti

Pančevo, Čet, 01/09/2016 - 10:03
Mirjana MarićPANČEVO, 1. septembar – Jedna od najznačajnijih bijenalnih manifestacija vizuelne umetnosti u Srbiji ove godine predstavlja dvadeset umetnika iz sedam zemalja regiona Jugoistočne Evrope, od kojih četiri koja su izlagala i na Venecijanskom bijenalu.

Bijenale umetnosti je internacionalna izložba kompleksnog tipa koja se više od trideset godina održava u Pančevu, i svojom dugom izlagačkom tradicijom predstavlja jednu od značajnijih manifestacija u Srbiji, u kontekstu pregleda savremenih umetničkih tokova i praksi. 

Ove godine, 17. Bijenale umetnosti održaće se od 15. septembra do 15. oktobra, pod nazivom SEE Art Gates: stanja stvarnosti, i ugostiće dvadesetak umetnika iz regiona Jugoistočne Evrope, od kojih su mnogi izlagali i na Venecijanskom bijenalu. Među umetnicima čiji će radovi biti izloženi u više različitih galerijskih prostora u Pančevu su i Tanja Ostojić (54. Venecijansko bijenale), Ivan Grubanov (56. Venecijansko bijenale), Anur Hadžiomerspahić (49. Venecijansko bijenale) i Alban Hajdinaj (52. Bijenale u Veneciji). Organizator manifestacije je Kulturni centar Pančeva, a selektorka ovogodišnjeg Bijenala je Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti.
MarketingNajnovije vesti