Narodni muzej Pančevo, sneg Foto: 013info
Kultura

50 Poems for Snow: Večeras se prvi put u Pančevu čitaju pesme na snegu!

Izvor: 
013info Ned, 10/01/2021 - 14:56Prvi sneg je pao, pa će u nedelju od 19 sati pesme u Gradskom parku čitati Jovana Ilkić, Sara Mađar, Vladana Plavšić, , Vladimir Palibrk (preko video call-a) i Tijana Savatić.Ove zime Pančevo se po prvi put uključuje u internacionalnu pesničku mrežu „50 Poems for Snow“ (50 Pesama za sneg), 

50 Poems for Snow je internacionalni pesnički festival pokrenut 2012. godine u Zagrebu na ideju Saše Šimprage u organizaciji s pesnikom Aleksandrom Hutom Konom. Festival je specifičan u svetu po tome da se datum održavanja ne zna unapred tj. održava se u svakom gradu na prvi dan snega i to noću i na otvorenom. Tada po tri pesnika izvode nekoliko svojih pesama, uz po jednu klasičnog autora kojem je te godine festival posvećen. Ove zime to je japanska pesnikinja iz 9. veka Ono no Komachi. Festival nema nikakav budžet i organizuje se volonterski u niz gradova Evrope i Severne Amerike.

Ove zime u festivalskoj mreži učestvuje više od dvadeset gradova u šest zemalja. Lokalna izdanja već su održana s prvim snegom u gradovima u Bugarskoj, Hrvatskoj i Velikoj Britaniji, a predstoje još u Nemačkoj, Francuskoj i Albaniji. Festival se ranijih godina održao i u Beogradu, a već nekoliko godina za redom održava se i u Novom Sadu.

50 Poems for Snow je, osim pesničkog, događanje koje ukazuje i na klimatske promene koje su prouzrokovale sve manje snega tamo gde ga je nekad bilo mnogo.

Festival je u Pančevu pokrenula pesnikinja Tijana Savatić na poziv Vladimira Palibrka.

Više o ovom događaju pročitajte na Fejsbuk strani.

U skladu sa epidemiološkim merama, svi učesnici treba da imaju zaštitne maske i održavaju razmak.

 
MarketingNajnovije vesti