Foto: Marija Vukoslavčević
Kultura

Banatsko Novo Selo: Najmlađi folkloraši doneli su - zlato!

Izvor: 
Gordana Lazar Čet, 06/06/2019 - 08:25

Na 58. Muzičkom festivalu dece Vojvodine, koji se održao 2. juna u Bačkoj Topoli, najmlađi članovi dečijeg ansambla nižih razreda novoseljanskog Doma kulture osvojili su zlatno odličje u ovoj kategoriji.  Najmlađi igrači predstavili su se vlaškim igrama Đerdapskog podunavlja, koje su ih dovele do zlatnog priznanja, prvi put u istoriji Doma kulture "3. oktobar".

Ovo je jedna od najbrojnijih grupa našeg Doma kulture i broji 40 dece uzrasta od 7 do 11 godina. Pored 4 folklorna ansambla, od ove godine uspešno radi i rekreativna grupa za odrasle, koja okuplja otprilike isti broj članova. Nakon srebrnog odličja u Rumi za ansamble odraslih, i deca su se uvrstila ured uspešnih ansambala koji predstavljaju svoje selo i grad Pančevo - kaže Marija Vukoslavčević,  umetnički rukovodilac folklornih ansambala. 

U planu su i mnogobrojna gostovanja, putovanja i nastupi u narednom periodu ne samo za ovu grupu nego za sve ansamble Doma kulture "3. oktobar" - dodala je Marija, diplomirani vaspitač-pedagog za tradicionalne igre i muzički saradnik-etnomuzikolog.

folklorbns21.jpg

 

Ne zaboravimo, tradicionalna narodna igra kolo upisana je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Poznato je da bavljenje folklorom razvija prijateljstva, održava zdravu energiju, kao i da ima psiho-fizičke benefite.

folklorbns72.jpg

 
MarketingNajnovije vesti