• CREPAJA: Program u čast Ksenije Ilijević

    Crepajci su se svojoj najpoznatijoj meštanki, akademskoj slikarki Kseniji Ilijević, na vek od rođenja, odužili nizom programa posvećenim njenom stvaralaštvu i životu koji se završio. Dom kulture „Mita Živkov Lala” i Opštinska biblioteka Kovačica – ogranak u njenoj rodnoj Crepaji, upriličili su video-prezentaciju materijala „Crepajka u Crepaji”, a ranije i izložbom „Sećanje na Kseniju”, kada su radove predstavili ovdašnji slikari mlađe generacije, Ivan Karafilovski, Ivan Vojnov i Branislav Simić, koji stvaraju na tragu ove značajne umetnice.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    CREPAJA: Program u čast Ksenije Ilijević
    Foto: Pixabay

    „Ksenija Ilijević je bila jedna od najistaknutijih umetnika koji su ovde rođeni i zbog toga smo odlučili da obeležimo ovaj značajan jubilej za Crepaju. Ksenija je inspirisala i druge umetnike u Crepaji, pa i širu zajednicu i njen doprinos je nemerljiv. Nama je ostavila legat koji se nalazi u prostorijama biblioteke i on zapravo ima i pedagoški karakter”, ističe Nikola Kosovac, direktor crepajačkog Doma kulture, na vek od rođenja umetnice i pedagoga čije ime i stvaralaštvo su pomalo zaboravljeni, uprkos činjenici da je obogatila srpsku i vojvođansku umetničku baštinu.

    Ilijevićeva je potekla iz ugledne porodice koja je u Crepaji od njegovog osnivanja 1774. godine. Još u mladosti se opredelila za umetnost i pedagoški poziv, a poseban uticaj na njeno stvaralaštvo, navodi dr Ana Stjelja, ostavila je poseta slikarskom ateljeu Uroša Predića, sa kojim je bila u bliskom srodstvu. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu studirala je u klasi profesora Vase Pomorišca, a potom prelazi na nastavnički odsek, gde diplomira 1948. u klasi slikara i profesora Koste Hakmana. Tragajući za novim idejama, motivima i usavršavajući svoju slikarsku tehniku putovala je u Pariz, Englesku, Italiju, Belgiju, Grčku, Nemačku, Mađarsku, Čehoslovačku i Austriju, imala bezbroj samostalnih i grupnih nastupa, predstavljajući svoj plodni opus koji broji više od 3.000 radova, od toga 1.400 slika u ulju, 350 akvarela, 160 pastela i više od 1.400 crteža.

    „Na njenim slikama vladaju vojvođanski pejzaži, mrtva priroda, enterijer, cveće i akt na akvarelskoj hartiji i lesonitu. Njeno slikarsko stvaralaštvo predstavlja sintezu slikarstva, muzike i poezije, svega onoga čemu se još u mladosti divila i što je privlačilo njenu umetničku pažnju”, navodi dr Stjelja, o umetnici koja je ostavila dubok trag i na generacije učenika koje je podučavala u OŠ „Jovan Jovanović” u Pančevu i u tamošnjoj gimnaziji. O posvećenosti svom pozivu, ali i budućim naraštajima, svedoči i njen legat, koji danas čuva biblioteka u Crepaji.

    Poslednji put Ksenija Ilijević je svoje slike izlagala zajedno sa svojim učenicima 1998. godine, baš u rodnom selu. Preminula je 15. avgusta 2005. godine u staračkom domu, tiho, bez potomaka, „noseći u srcu svoju Crepaju i njene, kako je znala da kaže, „ponekad prašnjave i blatnjave sokake”, ali za nju uvek lepe, jer su je sećali na „bezbrižno detinjstvo, na živopisne seoske bašte i dvorišta, kao neiscrpno vrelo nadahnuća.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    PANČEVO: Izložba Kluba veterana ULUS-a

    U sklopu obeležavanja Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja koji su ove godine istoga dana, 18. maja, Narodni muzej Pančevo organizuje izložbu Kluba veterana […]

    Festival vina „Wine Weekend“ u Pančevu

    U Narodnoj bašti od 24. do 26. maja 2024. godine, pančevci i posetioci iz okolnih mesta imaće priliku da uživaju u nezaboravnom vinskom iskustvu tokom festivala „Wine […]