• Dani slovenačke kulture – Raznovrsni program zadovoljio ukuse pančevačke publike

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva priredili su 6. i 7. februara Pančevcima dva dana kvalitetnog i zanimljivog kulturnog programa.

    Program je bio posvećen „Prešernovom danu“ slovenačkom nacionalnom i kulturnom prazniku kojeg pančevačko Udruženje Slovenaca organizuje još od svog osnivanja. Program je počeo u ponedeljak, 6. februara, uvodnim programom kojim je publika bila upoznata sa značajem kulturnog praznika „Prešernovog dana“ kao i projekcijama igranih filmova. Na otvaranju manifestacije prisutnima se obratio Josip Veber predsednik Udruženja Slovenaca „Logarska dolina“ koji je u svom obraćanju istakao značaj ovakvih programa za Slovence ne samo onih koji žive u Sloveniji  već i za sve one Slovence koji žive i rade po celom svetu. Nakon toga usledile su projekcije dva filma. Prvo je  prikazan kratkometražni film „Bura“ reditelja Anton Martina Emeršiča, a zatim i celovečernji film „Orkestar“ reditelja Matevža Lužara.

    Drugog dana programa, 7. februara, pančevačkoj publici predstavio se poznati slovenački pisac i publicista i biograf grupe Laibach Teodor Lorenčič, koji je ovom prilikom promovisao svoju novu zbirku ljubavne poezije „U tišinama ljubavi“ kao i drugo izdanje monografije Laibach-40 godina večnosti. Pored Lorenčiča gost na promociji bio je i poznati srpski rok kritičar i novinar Petar Janjatović koji je govorio o grupi Laibach kao i o samoj monografiji koja je pored izdanja na srpskom doživela i izdanje na engleskom jeziku. Voditelj programa i moderator bio je Josip Veber koji je i sam veliki fan grupe Laibach i koji još od rane mladosti prati stvaralčki opus i koncerte ove kultne slovenačke grupe.

    Na kraju izlaganja učesnika promocije u diskusiju su se uključili i posetioci koji su sa Lorenčičem imali zanimljivu diskusiju u vezi sa zbirkom poeizije kao s njegovim umetničkim opusom. Nakon promocije publici su prikazana dva igrana filma, kratkometražni „Iza ugla“ reditelja Martina Turka i dugometražni  „Inventar“ reditelja Darka Sinka čime je zatvoren program ovogodišnjih dana slovenačke kulture.

    Prikazivanje filmova koji su bili prošle godine premijerno prikazani na Filmskom festivalu u Portorožu omogućili su Slovenačka kinoteka, a selekciju filmova uradio je naš poznati reditelj Dragomir Zupanc. 

    Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva priredili su 6. i 7. februara Pančevcima dva dana kvalitetnog i zanimljivog kulturnog programa.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura