Kultura

Dečje odeljenje Gradske biblioteke Pančevo nosiće ime pesnika Saše Božovića

Pančevo, Uto, 13/09/2016 - 13:28
Mirjana Marić

PANČEVO, 13. septembar – U čast prerano preminulog pančevačkog dečjeg pesnika Saše Božovića, sutra u 11 sati biće otkrivena tabla kojom će čitaonica Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke poneti ime ČITALAČKA RASTIONICA „SAŠA BOŽOVIĆ”. Tabla se otkriva na dan rođenja Saše Božovića, 14. septembra 2016. godine.

Aleksandar Saša Božović (1968–2013) je jedan od najpoznatijih pesnika za decu u Srbiji. Rođen je na Cetinju, a već u ranom detinjstvu postao je stanovnik Pančeva. Počeo je da piše za decu 2002. godine, i od tada je objavio više knjiga - „Neka deca rastu“, „Kao u bajci“, „Na belom konju“, „Danas je praznik“, „Kad zaploviš u svet snova“, „Neka pesma leti“.

Pesme Saše Božovića su zastupljene u udžbenicima i antologijama, a takođe su i najkomponovanije dečje pesme u Srbiji. Kompozicije za koje je napisao stihove učestvovale su na velikom broju muzičkih festivala za decu i odrasle.

Saša Božović bio je autor emisije za decu Radio Pančeva „Deca su ukras sveta“ i saradnik na scenariju emisije „Muzički tobogan“ Radio televizije Srbije, kao i velikog broja tekstova himni za Osnovne škole, radio i tv emisije, sportske klubove, razne manifestacije itd. Preko stotinu njegovih pesama za decu komponovali su najznačajniji stvaraoci tog žanra (Leontina Vukomanović, Jovan Adamov, Vladimir Graić, Rade Radivojević, Ferenc Kovač,Rifat Ramović, Mario Meršnik, Miroljub Brzaković, Frenki Bogićević, Saša Gajić, Lado Leš, Slobodan Perović, Svetlana Milić, Srđan Simić Kamba...)

Te se pesme često izvode u radijskim i televizijskim emisijama, na muzičkim festivalima i priredbama za decu itd. Na velikom broju muzičkih festivala za decu su često su bile nagrađivane. Bio je saradnik na scenariju popularne emisije za decu ,,Muzički tobogan’’. Takođe je bio i urednik i voditelj radijske emisije ,,Deca su ukras sveta’’ koja se godinama emituje na Radio Pančevu.
MarketingNajnovije vesti