• Dolovke predstavile duh starih vremena na moderan način (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U prostorijama Turističke organizacije Pančevo, u utorak, 28. februara predstavljen je četvoromesečni rad članica Udruženja žena „Dolovke“, koje su u okviru projekta VEZ – STARI ZANAT NAŠIH BAKA „VEZENE DOMAĆICE“ svojim vrednim rukama napravile 28 ručnih radova. 

    Kako su stari zanati godinama unazad sve manje popularni, tako je u zaborav palo i negovanje ručnog rada. Udruženje žena „Dolovke“ jedno je od par udruženja sa teritorije grada Pančeva koje se trudi da ove veštine promoviše, kao i njihovu vrednost. 

    Mi se trudimo da promovišemo stare zanate kako na našoj manifestaciji „Dolovačkoj štrudlijadi“, koju organizujemo svake godine, tako i putem radionica, edukacija i izložba. Konkretno ovom, uspešno realizovanom radionicom i izložbom povezali smo duh starih vremena sa modernim pristupom prezentacije. Kako mi umemo da kažemo ….“čuvamo tradiciju na moderan način“, rekla je potpredsednica Udruženja žena „Dolovke“ Dragana Marić. 

     

    Sredstva za izradu domaćica u iznosu od 80.000 dinara došla su putem konkursa za finansiranje projekata ženskog preduzetništva za razvoj novih proizvoda u okviru nematerijalnog kulturnog nasleđa koji je raspisao Grad Pančevo.  

    – Prošle godine su Grad Pančevo i Sekretarijat za privredu raspisali konkurs za podršku ženskog preduzetništva. U pitanju je bilo milion dinara i šest udruženja je dobilo sredstva, među njima su i „Dolovke“ za projekat „Vezene domaćice“. Nama je jako drago, ne samo zato što se realizovale aktivnosti kako je ugovorom bilo predviđeno, već zato što su otvorene za saradnju sa Turističkom organizacijom, za javnost, kako veći broj ljudi može da se upozna sa njihovim radom, rekla je Anđelija Borzanović iz Sekretarijata za privedu Grada Pančeva. 

    Zahvaljući sredstvima za realizaciju projekata u oblasti starih zanata i domaće radinosti od Grada Pančeva, Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu „Dolovke“ uspevaju da održe kontinuitet u radu i trajnost dugi niz godina. 

    Kako Dragana Marić objašnjava ovakve radionice članicama Udruženja dosta znače. Osim druženja, žene uče nove stvari i edukuju se na koji način mogu da plasiraju svoje proizvode kako bi postale ekonomski stabilne i osnažene. Jedan od ciljeva je i animiranje mlađih žena da se uključe u rad Udruženja, a takođe i da nauče neke od starih zanata. 

    – Postojanje udruženja žena u selu, odnosno u ruralnoj sredini jako je značajno. Kako su žene stub u svojoj kući, tako su i udruženja žena nosioci napretka sela. Ženska udruženja su pokretači mnogih akcija u organizovanju kvalitetnijeg života na selu. Mi smo konkretno organizovale mnoga predavanja u oblasti zdravlja, učestvovale u radu Crvenog krsta, organizovale i učestvovale u mnogim humanitarnim akcijama, organizovale uređenje sela, rekla je Dragana Marić.

     

    Ovo je njihova šesta izložba. Do sada su realizovale tri izložbe u holu Grada Pančeva – dve izložbe vezenih domaćica i jednu zlatoveza, a u prostorijama Udruženja u Dolovu organizovale su izložbu štrikanih rukotvorina, a zatim i heklanih radova.

    – U ovom projektu nas je osim Grada podržala i Turistička organizacija Pančevo. Oni su u nama odavno prepoznali prvenstveno prijatelja, a potom dobrog i vrednog saradnika. Sa TOP-om imamo dugogodišnju saradnju i pomoć kako u promovisanju tako i u održavanju naše manifestacije. Drago nam je da podrška nije izostala ni ovog puta, kaže Dragana Marić.

    Udruženje žena „Dolovke“ ove godine obeležava  više jubileja – 40 godina od prvog organizovanja žena u aktiv, 20 godina od kada su u ovom sastavu i 18 godina održavanja Štrudlijade.

    – Naše Udruženje broji oko trideset članica, prosek starosti i nije tako mali, ali svežih ideja imamo, tako da se nećemo zaustaviti ovde, istakla je Dragana Marić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]