Promocija knjige u Gradskoj biblioteci
Promocija knjige Nikole Lorencina

Doživljaj filma i knjige: "Džejms Džojs i film"

Pančevo, Pet, 02/10/2015 - 10:29
Jelena Katana


Promocija knjige "Džejms Džojs i film" Nikole Lorencina, održana je u četvrtak, 01. oktobra, u punoj čitaonici Gradske biblioteke. 

O tome kako pretočiti literaturu u film govorili su filmski i pozorišni reditelj Boro Drašković, filmski kritičar Miroljub Stojanović i autor. 

U knjizi, koja se ne odnosi samo na film, već je bitna i za teoriju književnosti, Lorencin beleži da je Džojs otvorio prvi bioskop u Irskoj "Kinematograf Volta", što dokazuje vezu Džojsa i filma. 

- Ova knjiga je, u stvari, jedna mapa prosvetljenja, kroz koju ćete na kraju shvatiti i knjigu, i pisca i svet. Komplikovan i neobičan svet, sve što nam se dešava, sve što vidimo i čujemo zabeleženo je u ovoj knjizi. Semjuel Beket, Džojsov učenik i prijatelj, napravio je svoj jedini film iz jedne rečenice - misli irskog filozofa Berklija "Biti znači videti". Taj Beketov film direktno se vezuje za suštinu Džojsa i filma - ono što je nevidljivo, ono što je u glavi, postaje ono što je napolju - rekao je Boro Drašković.

Nikola Lorencin, kritičar, pedagog, filmski i TV reditelj, napisao je i režirao "Tešku noć", "Dud", "Životni napon", zatim režirao "Ravnogorsku čitanku", "Vreme televizije", "Dvojnika iz Knez Mihailove"... 

Promocija knjige je priređena u organizaciji PanArt-a, Gradske biblioteke Pančeva i Filmskog centra Srbije.

Jelena Katana
MarketingNajnovije vesti