Pixabay
Kultura

Figura koja deluje u prostoru

Izvor: 
Politika Pet, 26/05/2023 - 16:52Radovi umetnice Sare Masnikose u Galeriji „Milorad Bata Mihailović” u Pančevu.

Izložba instalacija „I’m feeling a little blue, so we should build another world” Sare Masnikose otvorene do 28. maja u Galeriji „Milorad Bata Mihailović” u Pančevu, oslanja se na nedavno završeni projekat „Outside, such a lonely place”, fokusiran na konkretan fizički prostor, unutrašnjost i okupiranje tog prostora, raspoređenom masom figura. Prvobitna ideja aktuelne postavke, po rečima umetnice, bila je da se zadrži aspekt multiplikacije figura i da one, samo svojim pojavama, okupiraju celokupni unutrašnji prostor galerije.

– Dosadašnji eksperimenti s formom figure kretali su od minijature koja organizuje masu figura, preko takođe, minijaturnih figura koje su svojom formom predstavljale sopstvenu funkciju, do evidentne promene u ovoj seriji radova, gde se veličina figure znatno povećava. U okviru ove izložbe, zadržava ta pojava okupiranja fizičkog prostora, ali ne kroz mase jednoličnih figura, već kroz saradnju, organizaciju i priče koje ove nove skulpture vode – napominje Sara Masnikosa i dodaje da u samim skulpturama, figura nikada nije samostalna, već zajedno s konkretnim ili apstraktnim, pojednostavljenim ili geometrijskim formama, deluje u prostoru.

Iako je, naglašava, važan taj spoljašnji fizički i likovni prostor, podjednako se može analizirati onaj unutrašnji – prostor u nama, na koji svaka od ovih figura ukazuje svojim pokretom, ispoljavanjem i motivima koji je prate kroz te dodatne elemente svakog rada.

Subotičanka Sara Masnikosa, master slikarstva, izlagala je na 12 samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama, a učesnica je i velikog broja projekata, radionica i likovnih kolonija i dobitnica je većeg broja nagrada. Trenutno je na doktorskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 
MarketingNajnovije vesti